Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Szeptember 01. 10:24, csütörtök | Helyi
Forrás: -Szerk.-

A Kiskun Természetbarát SE Ausztria varázslatos helyein kalandozott

A Kiskun Természetbarát SE Ausztria varázslatos helyein kalandozott

A lelkes természetjáró csapat augusztus 17-én indult útnak, hogy felfedezze Ausztria páratlanul szép tájait és közkedvelt emlékműveit, kastélyait, várait.

Mindjárt az első nap délelőttjén Hellbrunn kastélyában és vízijátékában gyönyörködhettek.
Az Alpok csipkés hegyeinek lábánál, Salzburg déli peremén épült meg itáliai mintára a világhírű vízi játékairól híres hellbrunni kastély (Schloss Hellbrunn). Az eredeti pompájában megőrzött épületegyüttes gondozott parkkal, késő reneszánsz eleganciával várja látogatóit. Népszerűségét elsősorban az eredeti formában fennmaradt Vízijátékoknak köszönheti, mely a víz erejét felhasználva titokzatosan mozgatott figurák és misztikus szökőkutak látványával kápráztat el, felejthetetlen élménnyel megajándékozva turisták ezreit évről-évre.

Délután salzburgi városnézés következett, melynek keretében túrázóink a Mirabell kastélyt és kerteket- Getraide Gasset- Mozart-szülőházát- az Egyetemi templomot- Marktplatz- Residenzplatz-Dómót – a Szt. Péter-templomot -Hohensalzburg várát- csodálták meg.

A Mirabell kastélyt 1606-ban építtette, akkor még Altenau (Wolf Dietrich von Raitenau érsek) elnevezéssel Salzburg történetének egyik leghíresebb főpapja. A kastély legértékesebb részeinek egyike, az angyallépcső nevet viselő, Georg Raphael Donner puttóival és szobraival díszített márvány díszlépcsőház. A kastélyparkot 1690-ben Fischer von Erlach tervezte. A hosszú, négyszögletes virágágyak között gyönyörű márványszobrok bukkannak a látogató szeme elé. Hohensalzburg vára- A mai vár elődje egy szerény faépítmény volt, melyet az invesztitúra háború idején, 1077- ben építtetett Gebhard salzburgi érsek. A majd egy évezredes múltjában bevenni senkinek sem sikerűlt, érseki rezidenciaként, börtönként és kaszárnyaként szolgálta birtoklóit.

Az erőd gyalogszerrel egy szerpentinen, négy kapun át közelíthető meg, hatalmas bástyák és tornyok mellett. A kényelmesebbek választhatták a közvetlenül a vár alsó udvarára vezető siklót is, ami kiváltképp nagy élményt nyújtott természetjáróinknak. A külső várudvarokban a belépő megváltása után kedvükre bolyongtak a komor bástyák és tornyok közt. A legszebb kilátás a kis gótikus Szent György-kápolna (Georgskirche) mögötti Kuenburg-bástyán lévő kilátóteraszról nyílt a városra.

A kirándulás 2. napján természetjáróink megcsodálták a világ első számú látványos jégbarlangját a Werfen Eisriesenwelt, melyet kötélpályás kabinos felvonóval és meredek hegyi sétával is meg lehetett közelíteni, mivel a barlang bejárata is 1644 m magasan van. Érdemes volt tartalékolni az erőt, mert a barlangban is egész komoly séta várt a túrázókra.A barlangtúra során majdnem 150 méter szintkülönbséget és rengeteg lépcsőt kellett leküzdeniük, melegük viszont abszolút nem volt. A meleg ruha és strapabíró túracipő ezúttal hasznos választás volt. Mivel a barlangban villanyvilágítás híján karbidlámpa és égő magnézium csík ad megvilágítást, a látvány minden képzeletet felülmúló. A természetjárók egyöntetű véleménye az volt, hogy egy igazi mese jégbirodalomban jártak.

Werfenben Hohenwerfen vára szintén csodás látnivalókkal fogadta az amúgy is elkápráztatott túrázókat. A vár az ausztriai Werfen városa fölé magasodó, 155 méteres sziklákra épült erődítmény, mintegy 40 km-re délre Salzburg városától. Az Alpok Tennen hegyvonulatai adnak festői hátteret az erődnek, mely a Hohensalzburg testvér erődítménye. Gyönyörű példája a középkori várépítészetnek. Csakúgy, mint a salzburgi várat, ezt is a ll. században építették, az alatta futó Salzach-folyó, a Salzach völgye és a Lueg-hágó I\z erőd 1075 és 1078 között épült Gebhard, Salzburg érseke megrendelésére a környék védelmére.biztosítására.

Az élményekben gazdag nap végül Salzburg és környékének madártávlatával zárult. A természetjárók felvonóval jutottak fel az Untersbergre, ahonnan egyedülálló látvány fogadta a nap folyamán elfáradt vándorokra.

A kirándulás 3.napján Salzburgból – Bad Ischl-be utazva túrázóink megcsodálták a Kaiservillát és a parkot. A Császárvilla az uralkodói család mcncdékhelycként szolgált. A felső-ausztriai Bad Ischlben található Császárvilla - Zsófia főhcrcegnő ajándéka a fiatal jegyespárnak. A változatlanul megőrzött helyiségek rég letűnt idők hangulatát idézik. A gyönyörű parkban található kis Márvány-kastélyban színvonalas fotó múzeumot találunk, rengeteg izgalmas, korabeli fotográfiával és érdekes, régi fényképező masinákkal.

Izgalmas utazást kínált kirándulóinknak a fogaskerekű is, mely a Schaffberg tetejére szállította őket, majd innen egy 7,5 km-es gyalogtúrával jutottak ST. Wolfgangba, ahol szintén fogaskerekűvel utazhattak lefelé.
A 1782 m magas Schafberg a Salzkammergut leglátogatottabb és legcsodálatosabb hegycsúcsa, tetejéről 360 fokos, felejthetetlen körpanoráma tárul a régió 14 tavára. Az északi oldalán meredek sziklaletörésben végződő hegyre fogaskerekü vasút kanyarog fel a romantikus St. Wolfgang városából.
A jellegzetes alakú Schafberg (1782 m) három nagy tó, a WoJgangsee, a Mondsee és az Attersee között tornyosul. Déli, füves, legelőkkel borított szelídebb oldala néz a Wolfgangseere, míg északi oldala több száz méteres merőleges sziklafallal zuhan le a mélybe. Tetejéröl az egész Alpok egyik leglcnyügözőbb panorámája tárul fel, jó időben 14 tavat láthatunk innen, délre a Dachstein gleccsere zárja a horizontot. A Schafberg már-már zavaró népszerűséget, a parádés kilátás rnellett könnyü megközelíthetőségének köszönheti. 1893 óta pöfög a hegycsúcsra St. Wolfgang-ból a fogaskerekű vasút, mely tömegével hordja fel a kirándulókat. Felejthetetlen látványt nyújtott a meredek sziklafal mellett leereszkedett felhőben a hatalmas szivárvány.

Salzkammergut legszebb hegycsúcsáról, a Schafbergről gyalog ereszkedett le a csoport nagyobb fele vissza a Wolfgangsee partjára, végig lélegzetelállító kilátást élvezve, mesebeli réteken, buján zöldellő legelőkön, varázslatos erdőkön keresztül. Ezt követően Ausztria legmeredekebb fogaskerekűjén jutottak fel a legendás csúcsra, és változatos, gyönyörű turistaúton túráztak vissza több mint 1000 méter szintkülönbséget legyőzve. A St. Gilgenből indult a Zwölfelhorn nosztalgia felvonó, mellyel 1500 méter magasba jutottak el, ahonnan csodálatos panoráma tárult eléjük a Salzkamemmergurti tavakra és környékére.

A 4. napon három szurdokot is megtekintettek a természetjárók, melyek egyenként is csodálatos látványt nyújtanak, így együtt nézve őket pedig egyszerűen elmondhatatlan élményt nyújtottak.

Az igazán különleges élmények közé tartozik az 1882 óta bejárható Vorderkaser-szurdok St. Martin és Weiübach között. A szurdok ma 400 m hosszú, 80 m mély, lent 80 cm szoros, fent 6 m széles. A víz napjainkban is, évente 6 cm -t farag a sziklából. 51 híd és 35 lépcsősor segít a szurdok fölfedezésében.
A Seisenbergklamm kialakulása kb. 2.000 évvel ezelőttre, az első jégkorszak végére nyúlik vissza. A régmúltban favágók vágtak gyalogösvényt a szűk szurdokba 600 m hosszan; alatta a Weihbach folyó kanyarog és hömpölyög. A szurdok néhol mindössze 80 cm széles, épphogy elférni benne.

A Hohe Tauern Nemzeti Park területén található Kitzlochklamm egy látványos sziklaszoros, amelyen a Rauriser Ache töri át magát. A bizarr sziklaalakzatok és a Rauriser Achc vízesés felejthetetlen látnivalók.

Az évezredek során az esővíz utat vájt magának a sziklák kőzött, és így egy furcsa és gyönyörű forrnációt hozott létre. A számtalan kis vízesés, a látogatható cseppkőbarlang. a korábbi betelepült emberek hátrahagyott nyomai mind-mind felejthetetlenné tették a kirándulást, mely kb. 1,5 órát vett igénybe. A biztonságosan kialakított falépcsők és járdák lehetővé tették, hogy a szurdok bejárása idősebbek és gyermekek számára is vállalható legyen.

Az 5. napon (augusztus 21-én) már hazafelé vették útjukat túrázóink. Bécshez közel, Európa egyedül álló tavas barlangjánál álltak meg egy kellemes sétára. A Tavas-barlang régen gipsz bánya volt. 1912-ben vízbetörés következtében 20 millió köbméter víz öntötte el a barlangot. Ezt követően 1932-ben bányamúzeumként nyitották meg a nagyközönségnek. A tavat 7 forrás táplálja, napi vízhozamuk 60 ezer liter. A barlang mélyén egy kápolna "Szent Borbála" állít emléket a halálos balesetet szenvedett bányászoknak. A föld alatti szint 60 méterrel van a föld alatt, a tó területe 6200 négyzetméter. A sejtelmes földalatti világban a természetjárók megismerkedhettek a hosszú éveken át ott zajlott munkával. Ezen kívül múzeum, kápolna, sőt a világ egyik legelső sugárhajtású vadászrepülőgépének makettje is gazdagította a látnivalók sorát, amelyet a barlangban építettek a második világháború ideje alatt.

A kellemes sétát követően jókedvűen és az élményekben, látnivalókban bővelkedő napokat maguk mögött hagyva szálltak vissza a buszra túrázóink és indultak hazafelé.

Címkék: bécs, jégbarlang, salzburg

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.