Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Január 23. 10:17, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A jeles Petőfi- és Móra-kutató értékmentő életútja

A jeles Petőfi- és Móra-kutató értékmentő életútja

Köszönettel igazgató úr… - e címmel nyílt kiállítás

mely a 110 éve született dr. Mezősi Károly tanár, iskolaigazgató, helytörténeti- Petőfi- és Móra-kutató, múzeumigazgató értékmentő életútját hivatott bemutatni az érdeklődőknek.

A tárlatot január 20-án a Mészáros Márta múzeumigazgató nyitotta meg a Kiskun Múzeumban, ahol a népes számban megjelent érdeklődők mellett tiszteletét tették egykori tanítványai és Mezősi Károly gyermekei is: dr. Fontos Gézáné, dr. Mezősi Katalin, ifj. Mezősi Károly, valamint családtagjaik is.

„Nagyon szép kiállítást láthatunk, amiért hálásak vagyunk Mészáros Mártának, a múzeum igazgatójának és mindazoknak, akik segítették abban, hogy minél több szép emlék megjelenhessen itt. Nekünk gyerekeknek nagyon sokat jelent minden egyes darab és rengeteg gondolat halmozódott fel bennünk a kiállítás láttán. Mezősi Károly egész életét Kiskunfélegyházán töltötte. 14 éves korában azért költözött ide a családjával, hogy az itteni neves gimnázium tanulója legyen. Később az egyetem elvégzése után Félegyházán telepedett meg, hogy családot alapíthasson. Akkoriban történészként Kiskunfélegyháza hagyományait kutatta és dolgozta fel, majd írta meg tanulmányaiban. Egész élete során Félegyháza minden jeles eseményének rendezésében, a megvalósításában mindenütt ott volt az ő aktív ténykedése, a keze nyoma. Legyen az egy Móra szobor avatás, vagy a Hattyúház megmentése, felújítása, de említhetném például a Holló László kiállítás megszervezését is. Később a történész kutatásokat felváltotta életében az irodalomtörténet kutatás. Elsősorban a Félegyházához kötődő neves emberek – mint Móra Ferenc – ismeretlen verseit kutatta, később pedig Petőfi alakjával találkozva megkezdte munkáit a híres költő születési helyének tisztázására. Mérhetetlen energiát fektetett abba, hogy tudományos magyarázatot találjon a felmerült kérdésekre. Ő az aki az összes levéltárat végigjárva minden adatot leellenőrzött, mert azt vallotta, hogy egy tudományos adat csak akkor értékelhető ha annak okmány bizonylata is van" – mondta el a megnyitó ünnepségen dr. Mezősi Katalin, a neves Petőfi-kutató leánya.

Mészáros Márta, a múzeum igazgatója így foglalta össze a jeles iskolaigazgató, néprajzkutató életét: Mezősi Károly 1920-ban Csongrádról került Félegyházára. Itt érettségizett a mostani Móra Ferenc Gimnáziumban. Városunkban kezdte pedagógusi és tudományos munkásságát. A Tanítóképzőben először tanárként dolgozott, majd felkérték az igazgatói poszt betöltésére, amelynek szívesen tett eleget. Pedagógus munkája mellett kimagasló értékű kutatómunkát is végzett. 1952-ben a Múzeum vezetésére is felkérték. Noha csak másodállásban vállalta a feladatot, ennek ellenére munkáját mindig nagy szakértelemmel és teljes odaadással végezte. Az ő nevéhez fűződik a Hegyesi-könyvtár, Holló László első festményeinek és a Pajkos-Szabó-féle szélmalomnak a múzeumba kerülése, valamint a Móra-szülőház létrejötte is. 1963-ban elhagyta Félegyházát, és megszervezte, felépítette a Pest megyei múzeumi igazgatóságot. 1971-ben hunyt el. Az Alsótemetőben helyezték örök nyugalomra.

A tárlat megnyitót követően Mezősi Károly gyermekei, a család tagjai, egykori tanítványai és tisztelői az Ótemplom kertjében felállított domborművénél helyezték el koszorúikat, virágaikat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.