Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 13. 07:56, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A honvágy mindig ott dobolt lelkében

A honvágy mindig ott dobolt lelkében

Csenki Tibor grafikusművész 27 év után tért vissza Kanadából, mert igazi otthona mindig is Félegyháza maradt.

Csenki Tibor grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat november 10-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntő szavait követően Tóth Gyula előadóművész énekkel és gitárzenével szórakoztatta a megjelenteket.

A kiállítást Rosta Ferenc alpolgármester ajánlotta figyelmébe az érdeklődőknek.
- Ha valaki a Holló László Képzőművészeti Kör történetét kutatja, akkor óhatatlanul találkozik Csenki Tibor nevével, sőt kiállítás megnyitókon, művészeti eseményeken kézzel fogható valóságával, hús-vér alakjával is.

Csenki Tibor annak idején ott volt a képzőművészeti kör alakulásánál, indulásánál, mint tehetséges ifjú szakmunkás. Így lett az alapító Bodor Miklós kedves tanítványa. Miután a mester 1970-ben eltávozott Kiskunfélegyházáról és a vezetést átadta a ígéretes tehetségű fiatalembernek. Ebbéli küldetését azonban azért nem tudta teljesíteni, mert soha nem volt vezető alkat. Egy év után tehát visszahúzódott a közösségtől és el is távolodott egy kicsit a körtől. Végül 1976-ban elindult szerencsét próbálni. A sors egészen Kanadáig repítette, ahol eredeti szakmájában lakatosműhelyben dolgozott. A rajzolgatást azonban ott sem hagyta teljesen abba. Alkotói energiája ezekben az években takarékon pislákolt. Otthonában albumokból rajzolgatott és próbálta a nagy mesterek technikáit, módszereit ellesni. 17 év után érkezett el a fordulópont Csenki Tibor magánéletében és művészetében is. Az 1993-as esztendő lett sorsdöntő a grafikus számára. Ekkor ismerkedett meg feleségével és lett egy társ, egy támasz, akinek hatására fellobbant újra az életkedve. Noha a sok évi kihagyás után nehéz volt újra alkotni, de az egykori mestere által felfedezett adottsága, a folyamatos és szívós gyakorlás nyomán egyre biztosabb rajztudás öltött testet munkáiban, kialakult művészi egyénisége, stílusa is. A honvágy azonban mindig ott dobolt lelkében, melynek hatására 27 év után hazatért és ismételten elfoglalta helyét a Holló László Képzőművész Körben.

Alkotásaiban az emberi test aktképek formájában jelenik meg, műveinek zömét inkább portrék alkotják, valamint absztrakt grafikák és az erdők világáról készült természetképek, melyek az utóbbi 15 év munkái.

Az alkotásokat december 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kiállítótermében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.