Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Március 30. 10:23, csütörtök | Helyi
Forrás: eletmenete.hu

A holokauszt történetének tehervagonjai érkeznek Félegyházára

A holokauszt történetének tehervagonjai érkeznek Félegyházára

Kiskunfélegyházára április 3-án érkezik az Utazó Vagonkiállítás mozgó tárlatával a Vasútállomásra.

A megnyitó április 3-án (hétfőn) 11 órakor lesz a kiskunfélegyházi vasútállomáson.

Köszöntőt mond Csányi József polgármester. Vendég Forgács János, holokauszt túlélő, és Isabelle Poupart, kanadai nagykövet asszony.

A magyarorszagi Élet Menete Alapítvány létrehozását egy civil fiatalokból álló közösség kezdeményezte 2003 októberében, a világ 53 országában működő hasonló szervezet mintájára azzal a céllal, hogy rendezvényein fiatalok es idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti es politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, ünnepélyes keretek között együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt es tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás valamint a demokratikus politikai kultúra mellett. 2004. áprilisában 837 társukkal vettek részt először hivatalosan a megemlékezéseken.
Az alapítvány 2005 óta utaztatja egyedülálló vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A kiállítás a Kárpát-medence mintegy száz városában járt már és több mint százezren tekintették meg határokon innen és túl. Több mint tíz év után tartalmilag és látványban is megújították a vagonkiállítást.

A tárlaton a holokauszt magyarországi történetét bemutató fotók mellett a látogató túlélők összegzéseit is elolvashatja a vagon falán, ugyanakkor a digitális képkeretekben olyan többlet tartalmat is talál, amely jobban segíti a kérdés átgondolását. A magyarországi eseményeket bemutató fotók mellett a holokauszt európai történései is megjelennek, bemutatva napjaink zsidóellenes és rasszista jelenségeit is. A részletes helytörténeti anyagok és az általános ismeretek mellett megjelenő személyes emlékek (elsősorban Schwarz Sándor élettörténetén keresztül) és a korszellemmel szemben álló nonkomformista embermentők történetei segítenek abban, hogy a látogató felírhassa az üzenőfalra válaszát a „MIT TEHETEK ÉN, HOGY ILYEN MÉG EGYSZER NE ISMÉTLŐDHESSEN MEG? kérdésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.