Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 10. 10:11, kedd | Helyi
Forrás: BAON

A hátrányos helyzetű tehetségeket karolja fel az Arany-program

A hátrányos helyzetű tehetségeket karolja fel az Arany-program

A napokban Kiskunfélegyházán¬ tartották az Arany János ¬Tehetséggondozó Program¬ban részt vevő intézmények országos tanévnyitóját.

Az egyebek mellett a végzettség nélküli iskolaelhagyás ellen küzdő program sikereiről is szó esett, de az is kiderült, hogy bőven van még tennivaló ezen a területen.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth ¬Lajos Szakképző Iskolája adott otthont a napokban az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő intézmények országos tanévnyitó ünnepségének - adta hírül a BAON internetes hírportál.
Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, Kiskunfélegyházán tíz éve működtetik az Arany János Programot, melynek során számos sikert értek el. Az elmúlt évek alatt folyamatosan emelkedett a program iránti igény, jelentős diáklétszámot garantálva az intézménynek. Sajnálatos tény viszont, hogy nem csökkent az érintett hátrányos helyzetű családok száma – fogalmazott a főigazgató.

Jelenleg országosan mintegy háromezer diák tanul az Arany János Tehetséggondozó Programban, amely tizenhét éve indult a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásának céljával. A felmérések szerint ugyanis a kistelepülésekről származó diákok elfogadhatatlanul kis arányban jutnak be a felsőoktatási intézményekbe. Mindez szűkíti az értelmiség utánpótlásának bázisát, így súlyosan veszélyezteti a tudásalapú társadalom kialakulását. A települési különbségek felerősödése pedig tovább rontja a leszakadó térségek és az ott élő emberek kilátásait.

Az Arany János-program célja továbbá a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorítása. – A statisztikák szerint hazánkban az uniós országokhoz képes tovább emelkedett azoknak a diákoknak a száma, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolát. Ezáltal viszont csökken az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségük – mondta el a tanévnyitón ¬Orbán Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztérium osztályvezetője.

A tehetséggondozó programban részt vevő diákok a kiinduló helyzethez viszonyítva országosan nagyon jó eredményeket érnek el. A továbbtanulás és az ECDL-vizsga¬ ¬sikeressége meghaladta a 90 százalékot, a gépkocsivezetői jogosítványt szinte valamennyien megszerezték, és van olyan iskola, ahol átlagban egynél több nyelvből tesznek sikeres nyelvvizsgát.

(Fotó: infokiskunfelegyhaza)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.