Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. December 07. 12:09, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A Foglalkoztatási Osztály hírei

A Foglalkoztatási Osztály hírei

2015-ben többször módosult a foglalkoztatási törvény, csakúgy mint a közfoglalkoztatással kapcsolatos dolgok.

Módosult a közfoglalkoztatási törvény
2015-ben többször módosult a foglalkoztatási törvény, csakúgy mint a közfoglalkoztatással kapcsolatos dolgok. A módosítások azt tartalmazzák, hogy a közfoglalkoztatás átmeneti jellegű legyen és az elsődleges munkaerőpiac felé irányítsa az álláskeresőket. Ezért bevezették, hogy a közfoglalkoztatás ideje alatt munkalehetőséget ajánlhatnak fel a foglalkoztatási osztály részéről mindazoknak, akik a közfoglalkoztatásban vannak. Ha a foglalkoztatási osztályra olyan munkalehetőség érkezik, amely megfelelő azon személy részére, aki jelenleg közfoglalkoztatási jogviszonyban van nyilvántartásban, annak is felajánlható ez a lehetőség az esetleges munkaerőpiacról. Abban az esetben, ha nem fogadja el a lehetőséget, ki kell törölni a 60 napra a munkaügyi nyilvántartásból és a közfoglalkoztatásból is ki kell léptetni. Ez úgy valósulhat meg, hogy 90 napra kizárja magát a további közfoglalkoztatásba vonás alól is.

Milyen munkalehetőség ajánlható fel?
Bármely stádiumban, tehát a közfoglalkoztatás ideje alatt is, pusztán azt kell megvizsgálni, hogy egészségügyileg alkalmas legyen a munka elvégzésére. A leadott orvosi papírok alapján dől el az egészségügyi alkalmasság. Ezt a célt szolgálja a foglalkoztathatósági szakvélemény is. Mindenkit a munkába állás előtt el kell küldeni foglalkoztathatósági szakvéleményre az orvoshoz, aki megállapítja, hogy ideiglenesen alkalmas, alkalmas vagy nem alkalmas a munkavégzésre, de azt is, hogy milyen korlátozásokkal alkalmas. (Például: magasban nem dolgozhat, fizikai terhelése milyen módon van korlátozva.)

Mennyi keresetet köteles elfogadni a munkanélküli?
A várható keresetnek az a lényege, hogy a jelenlegi ellátás összegét el kell érni. (Ha 8 órában foglalkoztatott valaki, akkor a minimálbért, közfoglalkoztatás esetében a közfoglalkoztatási minimálbért el kell érni.)

Utazási idő
Az utazási időt 3 órahosszában került megállapításra. Tehát összesen három órahossza tömegközlekedésben oda-vissza ajánlható fel a munkavállalónak. (Ebbe Kecskemét és határesettel még Szeged is beleférhet.) Ha hölgyről van szó és kiskorú gyermeket nevel, akkor ez az utazási idő 2 órára mérséklődik, ha férfi neveli egyedül kiskorú gyermekét, akkor az ő esetében ez a 2 órahosszas utazási idő van érvényben.

Közfoglalkoztatási nyilvántartásba kerülés
Alkalmi szerződéses jogviszonyba ill. megbízási szerződés formájában nem vehető fel a munkavállaló, helyette a munkaviszonyba vétel a kötelező.

A közfoglalkoztató kötelezettsége
Lényeges törvénymódosítása a 2015-ös évnek az, hogy a közfoglalkoztatónak biztosítania kell azt az időt, amikor az illető más munkahelyen munkát keres (pl. állásinterjúk).

Változások!

  • Munkavégzés miatt eddig 90 napra lehetett szüneteltetni a foglalkoztatási osztályon lévő nyilvántartást, ezt megemelték 120 napra.
  • Korábban 5 nappal korábban kellett az állásinterjúra való elmenetelt bejelenteni és egy munkaszerződéssel tudta ezt igazolni az önkormányzat felé, most már 2 nappal előbb elegendő szólni a közfoglalkoztatónak és írásos nyilatkozatot kell benyújtani az önkormányzatnak, arra vonatkozóan, hogy ő munkát talált.

Képzési lehetőségek
A 2016-os évben az GINOP 6-11-es program keretében a közfoglalkoztatottaknak további képzésekre nyílik lehetőségük. Jelenleg a Félegyházi Járási Hivatalnak 85 fő képzésére bevonására van lehetőség a közfoglalkoztatottak köréből.
Tervezett képzések:
- motorosfűrész-kezelő tanfolyam (január)
- kőműves- és hidegburkoló képzés (február)
- szobafestő képzés (május)
- vágóhídi munkás képzés (április)
- közfoglalkoztatás-szervező képzés
- kompetencia-fejlesztés képzés

Bérek alakulása a képzések alatt
A képzések Félegyházi helyszínnel valósulnak meg, de egy képzési csapatnak legalább 16 főnek kell lennie!
A képzés elindul az egyén marad a közfoglalkoztatási jogviszonyban és a 79.155,-Ft bruttó bért fogja kapni, ill. ha 2016-ban emelkedik a közfoglakoztatási minimálbér, akkor természetesen az emelt illetéket fogja kapni.

Szabadságok alakulása
A közfoglalkoztatásban állók szabadsága 1 év vonatkozásában életkortól, szolgálati időtől függetlenül 20 nap. A szabadság a közfoglalkoztatásban eltelt idő függvényében változik kizárólag.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.