Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Szeptember 15. 12:20, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni

A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni

Ma (szeptember 15-én) a Betűbölcsi előadásán a kisgyermekek fogápolásáról tartott előadást Dr. Ónodi Izabella.

A Szent Apollónia Fogászati Szolgáltató Kft. fogorvosa Dr. Ónodi Izabella a legmodernebb technikákat és alapanyagokat alkalmazva végzi munkáját rendelőjében. Kliensei között minden korosztály megtalálható és mint Édesanya, szívéhez közel állnak a kisgyermekek és a kismamák fogászati problémái.

Az előadáson megtudhattuk, hogy a kisbabák első fogacskájának megjelenése már hozza is a következő lépést magával, ami nem mást, mint az első fogorvosi vizsgálat.

A legjobb, ha minél korábban meglátogatjuk gyermekünkkel a fogorvost, lehetőleg akkor, amikor még nincs szüksége semmilyen kezelésre. A gyermekek tejfogai 5-6 éves kor körül kezdenek kihullani és a maradandó fogakra való váltás akár 13 éves korukig is eltarthat. Ezalatt ajánlott évi kétszeres fogorvosi vizsgálatra járni, hogy rendszeres kontroll alatt álljanak a fogak elhelyezkedésük és egészségük érdekében.

Mikor kell e kisbabát először fogorvoshoz vinni?
Általánosságban elmondható, hogy a szülők nagy része körülbelül 3 éves korban viszi először gyermekét fogorvosi vizsgálatra. Dr. Ónodi Izabella azonban felhívta a szülők figyelmét, hogy a kisbabákat a születésük és első foguk megjelenése közötti időszakban is érdemes megnézetni a fogorvossal.
Sok szülő számára az első fog megjelenése azt jelzi, hogy gyermeke még kisbaba, és épp ezért nehéz elképzelniük őt így beletenni egy fogorvosi székbe, ráadásul tévesen úgy gondolják, hogy a tejfogak tömése még szükségtelen a szuvasodás megjelenésekor.

Az előadáson megtudhattuk, hogy mindez helytelen elképzelés, hiszen épp az időben való fogorvosi kezelés fogja megalapozni egy egészséges fogazat kialakulását a picinél. Ez az ideális időszak arra, hogy megszoktassuk gyermekünkkel a rendszeres fogorvoshoz járást, ugyanakkor az orvos meg tudja előzni a fogak romlását nagyon korán, mert lehet, hogy 2–3 éves korban már lesz romlott foga. Arról nem is beszélve, hogy a szuvas tejfog miatt a nyálban elszaporodnak a szuvasodásért felelős baktériumok, amelyek a fogváltáskor ugyanúgy megtámadják a maradandó fogakat is.

A fogorvoshoz járás korai megkezdése a későbbiek folyamán is hasznára válhat, ugyanis megszokottabb lesz a környezet és nem fog annyira félni, természetesnek fogja venni az ellenőrzéseket. Természetesen már a szülőnek otthon fel kell készítenie gyermekét arra, hogy mi vár rá a rendelőben és a fogorvosi székben. Úgy kell elmagyarázni, hogy az minél egyszerűbb műveletnek tűnjön. Az a legjobb, ha válaszolunk a gyermekünkben felmerülő kérdésekre és engedjük, hogy saját véleményt alakítson ki a dologról. A felnőtt hajlamos sokszor ráhárítani saját szorongását kicsinyére. Másik fontos dolog, amit a szülőként hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a fogorvosi rendelő manapság már érdekes és egyben szórakoztató is tud lenni a gyerek számára a sok műszerrel és érdekes eszközökkel.

Baba fogmosás
Nagyon sok szülő büszkélkedik azzal, hogy gyermeke saját maga mossa a fogát. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy gyerekről beszélünk. Ne bízzunk meg a precizitásában. Mindenképpen mi kezdjük el a fogacskáit megmosni, majd amikor megtisztítottuk, akkor adjuk át a kefét.
Már az első fogacska megjelenésekor, speciális puha sörtéjű fogkefével és nagyon kevés fogkrémmel el kell kezdeni mosni. Ebben a korban még lenyelhetik a fogkrémet, azért kell nagyon kis mennyiségben használni. A fogmosás reggeli után és lefekvés előtt feltétlenül szükséges, ugyanis a nyáltermelődés csökken, mikor a baba alszik.

Mikor eljön az idő, hogy az első fogorvosi látogatást meg kell tennünk, ne feledjük, hogy a későbbiekben meghatározó lesz gyermekünk életében, hogy miként végződik a történet.

Szülőként az a legfőbb feladatunk, hogy alapozzuk meg a kicsi természetes hozzáállását a fogorvosi rendelőkhöz, és ez egész életére megoldja a problémát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.