Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 07. 19:00, szombat | Bulvár
Forrás: origo.hu

A férfiak hajlamosabbak az önimádatra, mint a nők

A férfiak hajlamosabbak az önimádatra, mint a nők

A férfiak általánosságban véve hajlamosabbak a nárcizmusra, mint a nők - állapították meg a Buffalói Egyetem kutatói, akik több mint 475 ezer embertől származó adat alapján vonták le következtetéseiket.

A férfiak általánosságban véve hajlamosabbak a nárcizmusra, mint a nők - állapították meg a Buffalói Egyetem kutatói, akik több mint 475 ezer embertől származó, mintegy három évtizednyi adat alapján vonták le következtetéseiket.
A Psychological Bulletin című folyóiratban megjelenő tanulmány készítői 31 évnyi kutatás eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a férfiak nemzedékekre visszamenőleg és kortól függetlenül is "jobban teljesítettek" önimádat terén.

"A nárcizmus különböző személyek közötti diszfunkciókkal van összefüggésben, úgy mint az egészséges, hosszú-távú kapcsolatra való képesség hiánya, az etikátlan viselkedés és az agresszió" - mondta Emily Grijalva, a tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette: "a nárcizmus ugyanakkor növeli az önbecsülést, az érzelmi stabilitást és a vezetői szerep betöltésére való hajlamot".

A hatalom vágya
A kutatók több mint 355 újságcikket, értekezést, kéziratot és technikai segédletet elemezve tanulmányozták a nemek közti különbségeket a nárcizmus három aspektusa szempontjából: irányítás/tekintély, grandiozitás/exhibicionizmus és bizonyos dolgokra való jogosultság.

A szakemberek az utóbbi tekintetében észlelték a legnagyobb szakadékot a két nem között, ami azt sugallja, hogy a férfiak hajlamosabbak mások kihasználására és sokkal inkább jogosultnak érzik magukat bizonyos kiváltságokra. Grijalva szerint a nőkhöz képest a férfiak továbbá jobban vágynak a hatalomra. Exhibicionizmus tekintetében azonban nincs különbség a két nem között, ami azt jelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők hajlamosak az önteltségre.

A nemi sztereotípiák és elvárások is kiválthatják
A kutatások már kimutatták, hogy a nárcizmushoz hasonló személyiségzavarokat az idők folyamán rögzülő nemi sztereotípiák és elvárások is kiválthatják - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.

"Az emberek már egészen fiatalon elkezdik megfigyelni és elsajátítani a nemi szerepeket, és akár annak a következményeit is megtapasztalhatják, ha szembe mennek a társadalmi elvárásokkal" - mondta Grijalva, hozzátéve, hogy a nőket gyakran éri heves kritika azért, ha agresszíven vagy parancsolóan viselkednek, éppen ezért a férfiakhoz képest rájuk nagyobb nyomás nehezedik annak tekintetében, hogy elnyomják a nárcisztikus megnyilvánulásaikat.

A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a felsorolt nemi különbségekhez hozzájáruló társadalmi, kulturális vagy biológiai tényezők feltárásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.