Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 01. 22:07, péntek | Helyi
Forrás: Mayer Lászlóné

A félegyházi máltaiak nyári szolgálata

A félegyházi máltaiak nyári szolgálata

2017 augusztusa a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kiskunfélegyházi Csoportja számára a megszokott feladatoktól eltérő „kikapcsolódást” hozott.

A Szeretetszolgálat központjának felhívására a Dél-alföldi Régió is részt vett a 4. Mozgáskorlátozott Tábor szervezésében. Ez évben a Balatonfenyves-alsói Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő adott helyet a mozgásukban gátolt fiataloknak az üdülésre augusztus 21-től 27-ig. A központ körültekintő munkájának köszönhetően nemcsak a tábor területén történt meg az akadálymentesítés, hanem a strandon is, ahová a fiatalok segítőikkel naponta kijártak. A Dél-alföldi Régió 23 fővel képviseltette magát. A csapat vezetője a félegyházi máltai csoport egyik lelkes fiatal tagja volt. Ő toborozta a segítőket, tartotta számon a mozgáskorlátozott fiatalok sajátos ellátására vonatkozó kívánságokat, s közvetített a tábor parancsnoksága felé. Örömmel mondta, hogy a nyitó szentmisét celebráló Kozma Imre atya kérő szavait – segítsétek egymást! – maradéktalanul megvalósították. Külön öröm volt, hogy két csapat Erdélyből is jött. A fiatalok számára gazdag programot állítottak össze. Voltak kézműves foglalkozások, hajókirándulásra vitték őket, értékes előadások közül választhattak, diszkóval is szórakozhattak. Értékes barátságok születtek.

Augusztus 23-án Kiskunfélegyházán is örömszerző szolgálatot teljesített Keresztesi Szilvia tagunk. A Kossuthvárosi Óvodába kísért el a máltai csoport által összeállított ajándékcsomaggal 12 spanyol és 15 helyi diákot. A Móra Ferenc Gimnázium szervezésében érkeztek a spanyol fiatalok két tanáruk kíséretében városunkba, s ők is hoztak „meglepetést” a kicsiknek. Timafalvi Lászlóné Gabika óvónéni mutatta be az óvodát, majd az ajándékok birtokba vétele után az ovisok és gimisek együtt önfeledt játékba merültek. Nem kellett tolmács, a szeretet nyelvén szólt mindenki.

Augusztus 26-án a magyarok bécsi Szent István ünnepségére való meghívásnak tett eleget tíz félegyházi tagunk. A bécsi Szent István Székesegyházban már hagyománnyá vált, hogy augusztus utolsó hétvégéjén magyar nyelvű istentiszteletet tartanak Szent István királyunk emlékére. Ezen összegyűlnek az ausztriai magyarokon kívül az anyaországi, felvidéki, délvidéki és erdélyi magyar zarándokok, hagyományőrző csoportok, hogy együtt emlékezzenek apostoli királyunkra. Az idén Simon Ferenc bécsi esperes celebrálta a misét, akit húsz éve szenteltek pappá. A 13 órakor kezdődő mise elején a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti és Kiskunfélegyházi Csoportját is köszöntette. A szentmisén elhangzott az egyik legismertebb népénekünk, az „Isten hazánkért térdelünk Elődbe” kezdetű ének, melyet három versszakkal bővítettek ki augusztus 20-ra készülve Pannonhalmán. Az új szöveget mindenki megkapta. Kétezren énekelték a XX. század magyar gyötrelmeit tükröző új sorokat:
„Erdélyt vezetted Márton Áron útján
Sára testvérrel áltál Duna partján
Gyöngéket védtél Apor püspökünkkel,
Minket most se hagyj el!”

A mise végén a megáldott új kenyér egy-egy szeletével, üdítő vízzel vagy borral – kinek-kinek kívánsága szerint – vendégelték meg a zarándokokat. Ezt követően színes magyar néptánc és népének bemutató szórakoztatta a megjelenteket.

A félegyházi csoport este 8 óra után érkezett haza. Fáradtak voltak, de lelkileg feltöltődtek. Hozták Simon Ferenc atya üzenetét számunkra, mely így hangzott: „naponta, szeretettel, készségesen kell tenni a jobb világért.”

Mayer Lászlóné
az MMSZ Kiskunfélegyházi Csoportjának
tagja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.