Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 12. 16:26, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A fának lelke van

A fának lelke van

E címmel nyílt tárlata a napokban a félegyházi születésű Zsibrita Zoltán fafaragónak a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A művészt Kovács-Csonka Szilvia igazgatónő mutatta be a kiállítás megnyitón megjelenteknek:

Zsibrita Zoltán 1938. október 28-án született Kiskunfélegyházán. Itt töltötte gyermekéveit, majd felnőttként az Április 4. Gépipari Művekben kezdett el dolgozni, a cég megszűnése után a jogutód vállalattól ment nyugdíjba.

Gyermekkora óta kötődött a fához. Mindig szerette az asztalosműhelyekben érezhető friss fa illatát, de élete úgy alakult, hogy csak nyugdíjas korában vette kézbe a faragókést. Teljesen autodidakta módon tanulta ki a mesterséget, melyet körülbelül 20 éve kezdett el.

Az első munkái nem egészen úgy sikerültek, ahogy szerette volna, ezért önállóan kezdte el képezni magát fafaragó és anatómiai szakkönyvek segítségével. A könyvek, valamint azok a különböző fafaragó kiállítások, amelyekre ellátogatott, segítették folyamatos fejlődését. Hosszas próbálkozások után lassan kezdte megérezni, hogy nem volt hiábavaló a sok munka.

Az egyre több pozitív visszajelzés és dicséret arra inspirálta, hogy ne adja fel, hanem tovább alakítsa, finomítsa a megmunkálás alatt lévő fát és a kezében rejlő tehetséget. Az idő teltével elérkezett oda, hogy már szakmabelieknek is megmutatta a kész darabokat és kikérte a véleményüket, melyre biztatást és elismerést kapott.

Zoli bácsi alkotásaiban főképp a régi pásztorélethez, az egyszerű emberek világához kapcsolódó témákat dolgozza fel de készít szobrokat, fali díszeket, fali képeket, virágtartókat, gyertyatartókat és kültéri szobrokat is. Ma már nagyobb fesztiválokon, város- és falunapokon, hagyományőrző rendezvényeken is részt vesz, ahol mesterség bemutatót és látvány fafaragást is tart. Ez a fajta faragás már nem mindennapos látvány és ezért nemre és korra való tekintet nélkül csodálattal nézik az érdeklődők.

Magyarországon nagyon sokfelé, szinte az egész ország területén lehet találkozni munkáival, de Németorszába, Franciaországba, Ausztriába, Szlovákiába, Romániába, Mexikóba, Floridába, Finnországba, Svédországba, és még Svájcba is vittek tőle fafaragásokat.

A művelődési központ aulájában kiállított műveit február 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők nyitva tartási időben.

A tárlat megnyitót Vas László tekerőlant játékával tette meghitté és hangulatossá.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.