Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Október 17. 10:21, kedd | Helyi
Forrás: BAON

A drog miatt kong a vészharang Majsán

A drog miatt kong a vészharang Majsán

Aggasztó a helyzet a drogproblémák miatt Kiskunmajsán is. Különösen a mélyszegénységben élők – közöttük is leginkább a romák – nyúlnak a gyakran ismeretlen összetételű pszichoaktív anyagokhoz.

A város törvényi szigorítást remél a drogbirtoklókkal szemben - írta meg a BAON internetes hírportál.

Egy megrázó dokumentumfilmet követően megkongatták a vészharangot a városban. Az ATV filmjéből kiderült: a helyi romák között olyan szintet ért el a drogfogyasztás, ami akár az egész település jövőjét befolyásolhatja.

– Ismerek egy olyan anyát, aki elzavarta otthonról a lányát, a kisbabáját pedig ők gondozták tovább. Nem bírta nézni, ahogy tönkreteszi magát, meglopja a saját szüleit, csak azért, hogy droghoz jusson. Pár nap múlva visszakönyörögte magát, de választás elé állították a szülei: vagy a rohadt herbál, vagy a gyereke – nyilatkozta egy majsai roma asszony, aki szerint a díler akkor is adott kábítószert a lánynak, amikor az gyereket várt.

Családok tucatjai vannak veszélyben, és mint az érintettek mesélték, pár száz forintért is hozzájuthatnak a szerekhez. A herbálozás-kristályozás sok romát olyan erős függőségbe taszított, hogy alig tudnak dolgozni, tönkremegy a meglévő egzisztenciájuk, és kisebb bűncselekményeket is elkövetnek, hogy pénzhez jussanak, az újabb adagokra. Ha a helyzet úgy hozza, saját családjukon belül is lopnak, eladják a kerítést, a vaskaput, hogy hozzájuthassanak a bódító szerekhez. A pszichoaktív anyagok sokaknál agressziót váltanak ki, így sorra veszik el a gyerekeket a drog miatt a családoktól.

A drogriportot követően a város vezetése kezdeményezett egy megbeszélést az egyre aggasztóbb helyzet miatt. Faludi Tamás önkormányzati képviselő pedig az vetette fel: az önkormányzat kezdeményezzen törvénymódosítást, hogy a pszichoaktív anyagok birtoklása ne szabálysértés, hanem bűncselekmény legyen. Mint kiderült, ilyen kezdeményezésre nincs lehetősége az önkormányzatnak, amely az alaptörvény szerint csak „a helyi közügyek intézése” körében nyilváníthat véleményt a törvényhozás felé. „A képviselői indítvány olyan tárgyra vonatkozik – szabálysértési tényállás bűncselekménnyé minősítése –, mely semmiképpen nem sorolható a helyi közügyek kategóriájába” – olvasható a képviselő-testület elé került előterjesztésben. A kiskunmajsai önkormányzat ezért úgy határozott, hogy felkéri Lezsák Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a törvénymódosítást. Faludi Tamás bejelentette: aláírásgyűjtést kezdeményeznek a témában, és zéró toleranciát javasolnak a drogterjesztőkre és -birtoklókra.

Gombamód szaporodnak a tudatmódosító szerek

Egy királyi rendelet értelmében betiltották minden szintetikus tudatmódosító szer terjesztését, birtoklását és használatát Belgiumban. A La Libre Belgique belga napilap közlése szerint: a határozat általános érvényű tilalmat rendel el minden szintetikus kábítószerre. Az új jogszabály értelmében büntethető az ilyen típusú szerek bárminemű birtoklása és terjesztése. A természetes alapú szereknél a szintetikus anyagok sokkal erősebb hatásúak, ezért veszélyesebbek. A szintetikus anyagokból létrehozott drogok használata a módosult tudatállapot mellett gyakran pánikrohamot, szívritmuszavart, sok esetben halált is okozhat, ahogyan ezt számos belgiumi példa is bizonyítja – közölte a lap.

Az Európai Unió drogügynökségének (EMCDDA) júniusi jelentése szerint a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, ugyanakkor az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan nő, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is. Zacher Gábor toxikológus nemrégiben úgy nyilatkozott: az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA