Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 13. 14:47, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A délutáni pihenés áldásos hatása

A délutáni pihenés áldásos hatása

Jó hatással van a vérnyomásra, ha minden délután pihenünk egy órát - jöttek rá a görög kutatók.

Jó hír a lustálkodóknak

Meglepő dolgot tártak fel a görög kutatók a délutáni alvással kapcsolatban. Észrevehetően csökkent ugyanis a napközben pihenő alanyok vérnyomása az egész nap talpon lévőkéhez képest. Ezzel bebizonyosodott, hogy a délutánialvásugyanolyan hatékony vérnyomáscsökkentő, mint más életmódbeli változtatások.

A só- és az alkoholfogyasztás mérséklése például 3-5 higanymilliméterrel, míg a kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomást. A rendszeres délutáni pihenéssel pedig mintegy 5 higanymilliméteres csökkenést lehet elérni - magyarázta Manolis Kallistratos kardiológus, a tanulmány társszerzője.

A legolcsóbb vérnyomáscsökkentő

A felfedezés fontos előrelépésnek tekinthető, ugyanis 2 higanymilliméteres csökkenéssel már 10 százalékkal mérséklődik a szívroham kockázata. A délutáni alvás esetében pedig minden óra elteltével 3 higanymilliméternyi vérnyomáscsökkenést lehet elérni.

A kutatók szerint a kifejezetten magas vérnyomással küzdőknek is érdemes bevezetni a délutáni alvást. A nyugdíjasok napjába például könnyen beilleszthető a szieszta. Ráadásul semmilyen pluszköltséggel nem jár, ugyanakkor segíthet a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek adagjának csökkentésében.

Címkék: pihenés, szieszta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.