Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 06. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: Kántor Yvette, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A delta variáns terjedése miatt erősítik az oltási kampányt Ausztriában

A delta variáns terjedése miatt erősítik az oltási kampányt Ausztriában

A stabilan alacsony számú új koronavírus-megbetegedések ellenére Ausztriában aggodalmat okoz a delta variáns terjedése, ezért egyes tartományokban rendkívüli kampánnyal igyekeznek az embereket oltásra késztetni.

Bécsben a szombaton kezdődött filmfesztivál látogatóinak ideiglenes oltópontot állítottak fel a városházánál, és Peter Hacker bécsi egészségügyi főtanácsos örömmel nyugtázta, hogy a vártnál többen oltatták be magukat, ezért egy második oltópontot is üzembe helyeztek a helyszínen. Bejelentette továbbá, hogy hétfőtől az egyik legnagyobb oltóponton, az Austria Centerben is lehet oltásra jelentkezni előzetes időpontegyeztetés nélkül.

Tirolban annyira sikeres volt az úgynevezett "oltó vasárnap" - amelynek keretében időpontfoglalás nélkül kaphatták meg az emberek az első vakcinájukat -, hogy a következő hétvégére is hasonló akciót tervez a tartomány. Egyetlen előfeltétele az oltásnak az volt, hogy az oltásra jelentkező a tartományban érvényes lakcímmel vagy bejelentett munkahellyel rendelkezzen.

A felső-ausztriai Linz legnagyobb bevásárlóközpontjában szerdától bárki kaphat oltást, legyen helyi lakos, a városban dolgozó vagy éppen belföldi turista. Az immunizálást a Johnson & Johnson vakcinájával tervezik, amelyből csak egy adagot kell kapnia a jelentkezőknek.

Eközben az osztrák lapok arról cikkeznek, hogy nem véletlen a tartományok oltási hajlandósága, hiszen a tartósan alacsony esetszámok ellenére az új megbetegedések mintegy felét már a delta variáns teszi ki Ausztriában. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a sokkal fertőzőbb delta variánssal szemben csak a teljes immunitással rendelkezők - vagyis azok, akik mindkét oltásukat felveszik - vehetik fel hatékonyan a harcot.

Ausztriában eddig 4 868 172 ember kapta meg az első koronavírus elleni vakcinát, mindkettőt pedig 3 348 210-en. Az elmúlt 24 órában 80 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 650 817 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 125, az intenzív kezelésre szorulók 44-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 4-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10.713-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 638 378.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése