Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Szeptember 20. 18:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

A banán ezer arca

A banán ezer arca

Ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt nemcsak azért érdemes a napi étrendünkbe iktatni, mert a túlsúly leküzdésében segít, hanem számtalan más gondra is megoldást jelent.

Naponta egy banán!
Nemcsak a felesleges kilóknak mondhatunk búcsút, hanem akár a gyógyszereknek is. Ugyanis a banán rostokban gazdag, szabályozza a vércukorszintet, tele van tápanyagokkal, így segít abban, hogy kevesebbet együnk napközben. Emellett ez a trópusi finomság tényleg egy természetes orvosság, tele van A- és B6-vitaminnal, foszforral, vassal, káliummal, emiatt több probléma leküzdésében is hatásos.

Búcsú a túlsúlytól
Legtöbbször azok küzdenek túlsúllyal, akiket sok stressz ér például a munkájukban. Ilyenkor ugyanis olyan ételeket kívánunk, amik könnyen elérhetőek és nyugtatóan hatnak ránk, mint például a csoki vagy a csipsz. Pedig, ha kétóránként ennénk néhány falat banánt, elkerülnénk, hogy ránk törjön a sóvárgás az ilyen finomságok után, kiegyensúlyozott lenne a vércukorszintünk.

Búcsú a rosszkedvtől
Újabb felmérések támasztották alá, hogy jobban érezték magukat a depresszióban szenvedő betegek miután megettek egy banánt. Ez azért lehetséges, mert triptofánt tartalmaz, ami a fehérjék azon kategóriájába tarozik, amelyek a boldogsághormon termelődéséért felelnek. Így elég egy gyümölcs ahhoz, hogy nyugodtabbnak, kipihentebbnek és jókedvűnek érezzük magunkat.

Gyógyír a PMS-re!
Sokan szenvednek a menstruáció előtti hangulatingadozásoktól vagy egyéb tünetektől, gyakran gyógyszert is kell szedniük. Pedig elég lenne egy banánt megenni ahhoz, hogy megkönnyebbüljenek.

Vasra fel!
Azoknak is érdemes minél többet enni ebből a gyümölcsből, akik vérszegénységgel küzdenek, mivel magas a vastartalma, és segíti a hemoglobin termelődését a vérben.

Védelem a stroke-kal szemben
Tudományosan is bebizonyították, hogy ez az egyedülálló trópusi gyümölcs csökkenti a magas vérnyomás és a stroke kialakulásának kockázatát. Ugyanis magas káliumtartalma szabályozza a vérnyomást.

Agyturbó!
Nehéz vizsga vagy éppen egy fontos munkahelyi megbeszélés vár ránk, ahol szükség van arra, hogy szellemileg is toppon legyünk? Most is a banán a megoldás! Nemrég 200 diák részvételével készítettek egy felmérést, akiket a vizsgaidőszakon az segített át, hogy reggelire, uzsonnára és ebédre is megettek egy-egy banánt. Mivel a benne lévő kálium növeli az agy teljesítőképességét és javítja a memóriát.

Macskajajra turmix!
Egy átmulatott éjszaka után szörnyű másnapossággal küzdünk? Felejtsük el a szokásos fájdalomcsillapítókat és egyéb praktikákat. Elég ha megiszunk egy banánturmixot, amit mézzel édesítünk, ugyanis a banán megnyugtatja a gyomrot, a méz helyreállítja a vércukorszintünket, a tej pedig szintén nyugtat és hidratálja a szervezetünket.

Gyomor nyugtató
Nincs szükségünk savlekötőre, csupán egy fél banánra, ha gyomorégéses panaszaink vannak, mivel természetes savlekötő hatása van, ami megnyugtatja a gyomrot.

Émelygés ellen
Leginkább a várandós kismamák küzdenek a reggeli rosszullétekkel, és ilyenkor a legtöbbször háztartási kekszhez nyúlnak, hogy elmúljon az émelygés. Pedig néhány karika banán többet segíthet, mivel segít helyreállítani a vércukorszintet.

Hashajtó helyett
A hiedelmekkel ellentétben az éretlen banán még akkor is segít rajtunk, ha székrekedéssel bajlódunk, mivel tele van rostokkal, és beindítja a bélműködést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.