Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. December 07. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A 90 éves Gábor bácsi születésnapi ajándéka egy második dédunoka lett

A 90 éves Gábor bácsi születésnapi ajándéka egy második dédunoka lett

Nagy az öröm a Tarjányi családban, hiszen amellett, hogy a nagypapa, dédnagypapa betöltötte a 90. életévét, megszületett a második dédunoka is.

Városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester december 5-én köszöntötte fel otthonában a 90 éves Tarjányi Gábort, akit menye, lánya és két fia vett körül szerető gondoskodással a jeles napon ugyanúgy, mint a hét többi napján.

Gábor bácsi pedig mosolyogva fogadta a kedves vendéget az udvaron, majd betessékelte hajlékába. Az alpolgármester a csokor virág mellé ajándékba egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot nyújtott át a szépkorúnak.
A gratulációk és a koccintás után pedig Gábor bácsi nekilátott elmesélni azt a 90 évet, melyben jót és rosszat egyaránt kapott az élettől. Nem kellett sokat kérdezgetni az ünnepeltet, hiszen töviről-hegyire mindenre olyan jól emlékezett, mintha csak ma történt volna. A nevek, dátumok, helységnevek, számadatok csak úgy cikáztak, mert Gábor bácsinak olyan jó a memóriája, hogy még a fiatalok is megirigyelhetnék.
- A szüleim második életben maradt gyermeke vagyok. Ők gazdálkodó emberek voltak. Édesapám az I világháborúban lábsérülést szenvedett, így hadirokkantként nem ment el gyárba dolgozni, hanem földműveléssel és állattartással kereste kenyerét. Édesapám sérülésére tekintettel nekem már tizenéves koromban be kellett segítenem a gazdaság munkáiba. Édesanyám a háztartást vezette.
A II világháború után az első szövetkezeti tagosítás alkalmával nem léptem be a szövetkezetbe. A földet és minden gazdasági eszközünket elvettek. Én úgy döntöttem más területet választok. Az akkori Vegyipari Gépgyárban (Most: IBV illetve Torus) kezdtem dolgozni betanított munkásként. 1953-ban - amikor visszakaptuk a földet - a vasipari munka után második műszakként a földművelésben is részt vettem. A gazdaság ismételt talpra állítása nem volt könnyű feladat. 1961-ben a második tagosítás alkalmával én is beléptem a szövetkezetbe, ahol nyugdíjba vonulásomig dolgoztam
– mesélte Gábor bácsi.

1955-ben nősült meg. Házasságunkból 3 gyermek született, két fiú és egy leány. Gábor bácsi felesége a háztartást vezette és a konyhakertet művelte, mellette a baromfi, szarvasmarha és sertés gondozás hárult rá. Így próbálták finanszírozni a gyermekek iskolai költségét.

Feleségét 42 évi boldog házasság után sajnos 1997-ben elveszítette. Azóta özvegyemberként él egy külterületi tanyában. A mindennapi feladatokban az idősebb fia segít, aki a tanyához tartozó nagy földterületet is megműveli (természetesen ő is munka mellett). A másik fia és lánya vidéken élnek de ettől függetlenül őrájuk is bármikor számíthat Gábor bácsi. Annak örülnek a legjobban, hogy a dédipapa nagyon jó egészségnek örvend.

Segítőkész gyermekei mellett Gábor bácsi nagyon szereti öt unokáját és a két kis dédunokát is, akikre nagyon büszke.

Címkék: Tarjányi Gábor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.