Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Február 09. 11:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

A 2017-es év is tartogat Kiskunfélegyháza életében szépítést-építést

A 2017-es év is tartogat Kiskunfélegyháza életében szépítést-építést

A február 8-ai képviselőtestületi ülésen elfogadásra került a 2017. évi költségvetés, melyen több mint 2 hónapja dolgozott önkormányzatunk.

A kiskunfélegyházi vállalkozások jobb teljesítésének köszönhetően az adóbevételek növekedtek a 2017-es évben. Ez részben nehezebb helyzetbe is hozta az önkormányzatot, ugyanis az tőkeerősségünk és adóönerő képességünknek köszönhetően az állami támogatások mintegy 80-90 millió forinttal csökkentek. Az önkormányzat tehát további adóbevételekből fedezi a működéséhez szükséges forrásokat, illetve a tavalyi évből – tehát 2016-ból – több mint 1 milliárd forintot hozott át az idei évre. Így összességében 5 milliárd 973 millió forintos költségvetési fő összeggel kezdett neki önkormányzatunk a 2017-es évnek – tudtuk meg Csányi József polgármestertől.
Azt is elmondta városvezetőnk, hogy a 2017-es évre mintegy 1,4 milliárd forintos helyi iparűzési adóbevételre számít az önkormányzat. Fontos megemlíteni, hogy a város a továbbiakban is komoly anyagi tartalékkal rendelkezik, mely biztosítja a fedezetet idén is a több mint 1 milliárd forint körüli összegben tervezett beruházásokra. Ez több mint 300 millió forinttal nagyobb összeg, mint a tavalyi évben volt.

A beruházásokról – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakat tudtuk meg a polgármestertől:

  • Tovább fog folytatódni a közvilágítás fejlesztése (több mint 80 új lámpatest kerül kihelyezésre Kiskunfélegyháza közterületeire február 28-ig)
  • További út aszfaltozások, parkoló építések, csatorna-hálózat fejlesztés, épület felújítások várhatóak 2017-ben:
  • Így például Móraváros területén a Szociális Otthon és a teniszpálya közötti út, valamint a Bikahegyben a Kökény utca aszfaltozása, Marosvásárhelyi utcában parkolók építése, Darvas tér 2-3. és 3-4 társasházak között parkolók kialakítása, Petőfi lakótelepen 9,2 millió Ft értékben járdafelújítások, Mikszáth K. utcai körüli park és játszótér befejezésre kerül, Halasi és Izsáki út mellett buszmegállók építése 4,2 millió Ft értékben, Csólyosi út fejlesztése, tovább aszfaltozása, Kazinczy utcai játszótér felújítása, Bajcsy utcai járdaburkolat cseréje a Petőfi S. utcától a Kun utcáig, a Kiskun utca, a Sólyom utcától a Sas utcáig történő felújítása, Dessewffy utca egy részének útburkolat és kapubejárók felújítása, valamint az út menti csatornahálózat kiépítése, Dózsa Óvoda részleges tetőfelújítása, Alsótemetőben ravatalozó megépítése, Strand felújítás második ütemterve, önkormányzati bérlakások felújítása 25 millió forintos költséggel.
  • Szervezetek, kezdeményezések támogatására 122,5 millió forintot biztosít 2017-ben az önkormányzat. Részletesen: Verseny és tömegsport támogatására: 13 millió forint, civil szervezetek: 11 millió forint, egyéb szervezetek: 6,6 millió forint, Bursa Hungarica 4 millió forint, városi kórház részére: 10,7 millió forint, diák sportrendezvények támogatására: 1,5 millió forint, Otthon Melege program 2 db társasház részére: 13,7 millió forint.
  • A helyi rendezvényekre a tavalyi 18,9 millióval szemben idén 22 millió forintot biztosít önkormányzatunk. Idén ugyanis városunk rendezhet egy olyan nemzetközi fesztivált, mely hosszú távon öregbíteni fogja városunk hírnevét (Kőfaragó Fesztivál).
  • Az intézmények ellátása: saját forrásól több mint 1 milliárd forintot kell, hogy biztosítson városvezetésünk. Itt azonban gondolkodni kell a tartalékok biztosításáról is, erre 311 millió forintot határolt el az önkormányzat a költségvetésből.
  • Bérfejlesztések: 2017. január 1-től a kötelező bérminimum a szakdolgozók és a minimálbér tekintetében megvalósult, amely 190 millió forint többlet kiadást jelent a bér tekintetében az önkormányzatnak. A bérfejlesztés több mint 630 dolgozót érint.

A beruházások tekintetében összefoglalva elmondta a polgármester, hogy minden egyes kitétele valós lakossági igényeken alapszik. 2-3 év alatt igaz nem lehet mindent megvalósítani, de ha bárki végigtekint a 2015-ben és 2016-ban megvalósult beruházásokon, az láthatja, hogy egy igen ambiciózus terv alapján halad a város. Mindez 2017-ben még látványosabb lesz, év végéig az önerős beruházások mind megvalósulnak, a tervek és az engedélyek már megvannak hozzá. Remélhetőleg a pályázatokkal kapcsolatban pedig mihamarabb pozitív visszajelzéseket kap önkormányzatunk és megkezdődhetnek a munkálatok is – közölte Csányi József polgármester a költségvetés elfogadását követő sajtótájékoztatón.

Címkék: költségvetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.