Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Október 26. 13:49, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

90 évesen is kerékpárral megy piacra Rozika néni

90 évesen is kerékpárral megy piacra Rozika néni

A Jó Emberek, sosem maradnak egyedül – gondoltam magamban, mikor október 26-án István Mihályné Rozika néninél jártunk, hogy a város nevében Balla László alpolgármesterrel felköszöntsük Őt születésnapján.

István Mihályné Rozika néni, 1927-ben született Öcsödön, egy nyolc gyermekes család negyedik gyermekeként. Szülei otthoni gazdálkodásból tartották el a népes családot. Édesapja az Öcsödi Községházán teljesített szolgálatot. Édesanyja pedig a nyolc gyermek ellátásáról és a háztartás vezetéséről gondoskodott.

Rozika néni a 6 elemi iskola elvégzése után egy tanító házaspárhoz került, mint házvezetőnő, majd húszéves korában a munka Kiskunfélegyházára szólította, ahol még két elemi elvégzése mellett házvezetőnői, illetve gyermeknevelői teendőket látott el egy orvos családnál. Később munkájának jelentős részét az akkori Vegyipari Gépgyárban végezte, ahol darukezelőként főállásban 38 évet dolgozott.

Nyugdíjazását követően visszavárták, így még 2 évet töltött munkában. Végül 40 év munkaviszony után döntött úgy, hogy megpihen és élvezi a nyugdíjas éveit. A Vegyipari Gépgyárban ismerte meg leendő férjét is, akivel családot alapított, és a házasságból egy fiúgyermek született. Sajnos már a férje és gyermeke sem lehetett jelen a születésnapi köszöntőn, mert elhunytak. 8 testvére közül is már csak hárman élnek, akik közül sajnos egy sem lakik Kiskunfélegyházán. A magány mégsem látszik Rozika nénin.

Kedves szomszédasszonyával - aki korabéli – nagyon sokat beszélget. Sétálgatnak a lakóház körül, üldögélnek a padon és úgy vitatják meg mindennapjaikat. Barátnőjének népes családja van, így a 14 dédunokáról, az unokákról és a gyerekekről van mit beszélni.

Rozika néni korát meghazudtolva még vidáman kerékpározik a főutcán. Ha úgy tartja kedve, elindul a piacra, bevásárol, majd otthon megfőzi a szerzeményét. Minden másnap főz, mivel nagyon keveset eszik. Mikor egyszer elesett, akkor hozatta az ebédet, de a napi menü neki 3 napig elég volt. Így már alig várta, hogy felépüljön és főzhessen.

Rozika néni szabadidejében szívesen kézimunkázik, köt, horgol, és csodálatos gobelineket készít, melyek mai napig a lakását díszítik. Mikor a hosszú élet titkairól faggattuk, csak annyit mondott mosolyogva, hogy a kiegyensúlyozott élet titka, a szorgalmas munkavégzés és a folytonos küzdelem az élet viszontagságaival szemben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.