Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 28. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu

7 tipp: így kezdj fogyókúrázni januártól

7 tipp: így kezdj fogyókúrázni januártól

Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott - nem véletlen, hogy az újévi fogadalmak listáján előkelő helyen szerepel a fogyókúra.

Sokan vannak, akik azzal a céllal indulnak neki a januárnak, hogy leadnak 5-10-20 kilót, egészségesebben étkeznek, vagy többet mozognak. Aztán persze sokan elbuknak, van, aki már néhány hét után. A fogyókúra nem feltétlenül pénz, sokkal inkább elszántság kérdése - dietetikus szakértőnk segítségével mutatjuk a legfontosabb lépéseket.

Az online világ információáradata évek óta megnehezíti a fogyókúrázók dolgát. Túl sok információ, túl sok módszer, és túl sok tévhit kering a neten, ezekből pedig szinte lehetetlen kiválasztani azt, hogy számunkra mi a megfelelő - mondta el a Pénzcentrumnak Bedő Mónika, a táplálkozási útmutatással és súlymenedzsmenttel foglalkozó Natur House Hungary szakmai igazgatója.

A legtöbben tapogatódznak, kipróbálnak dolgokat, különféle diétákat, egészségesnek vélt táplálkozási módokat, de nem fordulnak szakemberhez, például dietetikushoz - és a sikertelenséget látva hamar abbahagyják. Ez, a különféle módszerek, csodahatásúnak ígért készítmények használata ráadásul meg is drágítja a fogyókúrát - véli szakértőnk, aki egy 1+7 pontos listát is összeállított a sikeres fogyókúra alapjairól - amit akár már januárban is elkezdhetünk.

A legfontosabb
Tudjuk, hogy mi a célunk a fogyókúrával. Tűzzünk ki magunk elé vállalható célokat, ne akarjunk gyorsan sokat fogyni. Lássuk reálisan a lehetőségeinket, és keressük a fokozatosságot. Ez abban is segít, hogy ne tántorodjunk el hosszú távon.

1. Forduljunk szakemberhez
A fogyás, az egészséges étkezés kialakítása komoly szaktudást igényel. Speciális vizsgálatok, és dietetikusi szakértelem szükséges ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, mennyi és milyen típusú táplálékokra, milyen mozgásformára van szükségünk ahhoz, hogy leadjuk a kilókat. Egy szakértő ahhoz is tud tanácsot adni, ha csak bizonyos testrészünkből - például hasból, fenékből - szeretnénk leadni.

2. Étkezzünk gyakrabban, kevesebbet
Érdemes elfelejteni a laktató és szénhidráttal teli reggelit, a sokfogásos, nagy adag ebédet, és a laktató vacsorát. Ezzel szemben együnk kevesebbet, de többször.

3. Egészségesebb alapanyagok
Természetesen az étel minősége is fontos, de Bedő Mónika szerint személyre szabottan kell összeállítani a diétás étrendet, hiszen minden szerevezet másként működik. Általánosságban elmondható, hogy a magunkhoz vett táplálék 80 százalékának nyers ételnek kellene lenni, 20 százalék főttnek. A több zöldség, gyümölcs, joghurt biztosan segít, valamint burgonya vagy tészta helyett készítsünk inkább kölest, bulgurt vagy más magas rost tartalmú köretet.

4. Ne koplaljunk
Az nem segíti a fogyást, ha korgó gyomorral ülünk fél napon keresztül: szakértőnk szerint a kisebb adagok, és a rendszeres, gyakori étkezés néhány hét után megteszi a hatását. Nassoláshoz is találhatunk egészségesebb édességet, friss vagy aszalt gyümölcsöt.

5. A mozgást nem úszhatjuk meg
Napi fél óra, reggel vagy este, akár otthon is. És itt sem csak a drága edzőterem jöhet szóba, hanem az egyszerű, otthoni testmozgás is.

6. Igyunk sokat
Ha szomjúságot érzünk, az ugyanúgy rossz, mint ha éhséget - úgy is mondhatnánk, hogy a sejtjeink már régóta szomjasak. A Natur House étrendjeinél például a napi vízfogyasztást is meghatározzák. Erre fogyásnál különösen figyelni kell, hogy amikor a salakanyagok ürülnek, távozzanak a szervezetből. Ehhez pedig megfelelő mennyiségű vízre van szüksége testünknek.

7. Tipikus magyar hiba: felejtsük el a fehér lisztet
Bedő Mónika elmondta azt is, hogy a fogyás szinte biztosan sikertelen akkor, ha nem hagyunk fel a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztásával. A teljes kiőrlésű liszt, a magasabb rost tartalmú pékáru nem csak egészségesebb, hanem táplálóbb is, azaz kevesebbet kell belőle fogyasztanunk ahhoz, hogy jóllakjunk. Tehát ár-érték arányban sem feltétlenül rosszabb a teljes kiőrlésű zsömle, kenyér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.