Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. December 27. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

7 ok, amiért romolhat a látásunk

7 ok, amiért romolhat a látásunk

Több kutatás állítja, hogy a túl sok tablet használat látásproblémákat okoz.

A kis képernyőkön kívül azonban számos oka lehet még annak, miért nem látunk olyan jól: az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze párat.

Nem mentünk ki az utcára
Több kutatás kötötte már össze a rövidlátást a négy fal között töltött idővel, főként fiatalok, gyermekek esetében. Megoldásként pedig minden egyes kutatás a szabadban töltött időt javasolja. Ennek oka, hogy a napfény hatására pupilláink összehúzódnak, és így a látásunk sem mosódik el.

Kevés D-vitamint fogyasztunk

Azoknál nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak megfelelő mennyiségű D-vitamint, 44 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki az időskor miatti szemfenék meszesedés - derül ez ki a University of Buffalo kutatásaiból. A D-vitamin hatására ugyanis csökken az AMD-t kiváltó gyulladás típusa.

Sokat olvasunk
Számos kutatás talált kapcsolatot a rövidlátás és az olvasás között, ugyanis szemünknek sokkal jobban kell fókuszálnia a hozzánk közel lévő tárgyakra vagy felületekre. Ha nagyon beletemetkezünk a könyvekbe (főként gyermekkorban), akkor az rövidlátáshoz vezethet. Nem meglepő tehát, hogy a gimnáziumi/egyetemi évek alatt gyakoriak a szemproblémák. Ugyanakkor a kutatók hozzáteszik: előfordulhat, hogy a látásproblémák inkább a napfény hiányának tudhatók be.

Hozzánk nőtt az okostelefon
Ha órákat töltünk okostelefonunk, tabletünk vagy laptopunk előtt, az azokból áramló "kék fény" hatására számos látásprobléma alakulhat ki - és akkor a fejfájásról és hányingerről még nem is beszéltünk. Ha internetezés közben fáj a szemünk, húsz másodpercen át valamit, ami 8-9 méter távolságra van tőlünk - tegyünk így húszpercenként.

A terhesség nem tesz jót a látásnak...
Ha gyereket várunk, és mindeközben nehezebben tudjuk kivenni, mi van a hirdetőtáblákon vagy az utcatáblákon, nem kell feltétlenül megijednünk. Megszokott dolognak számít, hogy a terhesség alatt gyengül a nők látása - olvasható a Journal of Pregnancyben szereplő egyik kutatásban. A jelenség pontos mechanizmusát még nem ismerjük, de az biztos, hogy a kilenc hónap elteltével a látás visszaáll normális állapotába.

... és a cukorbetegség sem
A cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka az úgynevezett makuláris ödéma jelenségének, amelynek hatására a látás elmosódik. Ezen látászavar sokaknál az első jele a kettes típusúcukorbetegségkialakulásának is: az ödéma hatására ugyanis a retina bizonyos részeire nem áramlik elég vér, emiatt még látásukat is elveszíthetik.

Címkék: látásromlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.