Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 27. 10:53, csütörtök | Bulvár
Forrás: goodhousekeeping.com

6 dolog, amivel elronthatod a tésztát

6 dolog, amivel elronthatod a tésztát

A tésztafőzés egy nagyon egyszerű és gyors művelet, forró víz, tészta, szűrés és kész. Persze, aki rontotta már el, az tudja, hogy nem teljesen így van.

Egy-két házi praktikát még az is tanulhat a tésztákról, aki úgy gondolja, hogy neki mindig tökéletesre sikerül (ilyen nincs).

1. Nem azt a formát választod, amire szükséged van

Nemcsak megszokásból esszük a levest cérnametélttel, vagy kiskockával esetleg csigatésztával, a túrós csuszát csuszatésztával, az olaszos tésztákat pedig spagettivel, pennével vagy makarónival. Van, hogy felcserélheted a tésztaformákat, van, hogy nem igazán célszerű. A krumplis tészta például nagyon bizarr lenne széles metélttel. :) A csőtésztákat, a csavart tésztákat, a metélteket és kockákat ugyanazon a családon belül érdemes csak cserélgetni.

2. A csomagon található időintervallumot követed

A csomagoláson látható leírás mondjuk, hogy az estek 50%-ában működik, de nem célszerű csak arra hagyatkozni. Az nem valószínű, hogy túlfőzöd, ha betartod azt az intervallumot, de lehetséges, hogy kemény marad a belseje, mivel sok mindentől függ, hogy végül mennyi idő alatt készül el a tészta. Az edény hőleadásától, a gáztűzhelyed erejétől és egy csomó minden mástól függhet, mikor puhul meg. Amikor letelt az idő, kóstold meg a tésztát, és attól függően, hogy mennyire kemény a közepe fél-egy perces intervallumonként újra ellenőrizheted. Emlékezz arra, hogy mindig tudod tovább főzni, de egy túl főtt tészta nem túl finom.

3. A sütőben túlfőzöd a tésztát

Ha a sütőben folytatódik a főzés, akkor nem kell teljesen megfőzni a tésztát, hiszen ha több, mint 10 percet fog még ott eltölteni a szószban, akkor ott is tovább fő és könnyen ragacsossá válhat.

4. Nem sózod meg eléggé a főzővizet!

Ahhoz, hogy a tésztának finom íze legyen, nagyon be kell sózni a főzővizet. Szinte olyan sós kell, hogy legyen, mint a tenger vagy az óceán vize. Nem kell aggódnod, hogy túl sok sót fogsz így elfogyasztani, hiszen nagy része a vízben marad, amit úgyis leengedsz a lefolyón.

5. Nem kevered meg az elején!

A tésztát a legjobb, ha lobogó vízbe tesszük, és rögtön meg is kevergetjük, valamint olajat is öntünk a főzővízhez. Így nem fog úgy összeragadni. Nem szerencsés éppen, hogy jó méretű lábosban főzni, hiszen mindegyik tészta megdagad, egy kicsi lábosban nagyobb a valószínűsége, hogy az edény aljára illetve egymáshoz tapadnak. Többször kevergessük át a tésztát egy nagyobb favillával, így elkerülhetjük az összeragadást.

6. Kiöntöd az összes vizet!

Amikor megfőtt a tészta, ne öntsd ki az összes vizet, hiszen az jól jöhet még a szószhoz, amit készítesz. Persze a fűszeres paradicsomos szószokhoz nem fog kelleni, de ha egy kicsit sűrűre sikerült a tejszínes, akkor ezzel hígíthatod, vagy ha szárazabb az olívaolajos öntet, akkor ezzel gazdagíthatod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.