Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 09. 14:00, csütörtök | Életmód
Forrás: hazipatika.com

5 jótékony olaj: nyersen, sütve, főzve

5 jótékony olaj: nyersen, sütve, főzve

A dietetikus néhány alternatívát kínál az olívaolaj helyett. A repceolaj például rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, a kókuszolaj pedig egészségesebb telített zsírokat tartalmaz.

A dietetikus néhány alternatívát kínál az olívaolaj helyett. A repceolaj például rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, a kókuszolaj pedig egészségesebb telített zsírokat tartalmaz.

Az olajfa terméséből - az olajbogyóból - egyre többször van hiány. Dr. Sarah Schenker dietetikus a dailymail.co.uk írásában néhány alternatívát kínál különböző olajfajtákból.

1. Repceolaj - A legjobb a sült zöldségekhez
A repceolaj 6 százaléka telített zsír az olívaolaj 14 százalékához képest. Tízszer több omega-3 zsírsav van benne és 50 százalékkal több E-vitamin.

A szakértő szerint: az egyik legegészségesebb olaj, de egy kissé zöld, füves az íze. Amikor a zsírsavak oxidálódnak, káros hatások érik a szabad gyököket. A repceolaj nagyon füstöl, ezért használja sütéshez, grillezéshez.

2. Rizskorpaolaj - Használja rizottóhoz

A rizskorpát a korpa alkotja, ami a rostos, vitaminban gazdag rizs héj alatt van valamint a csíra, ami a tápanyagokban gazdag rizsszem része. Tele van például E-vitaminnal.

A szakértő szerint: a szívvédő E-vitamin, ferulinsavat tartalmaz, ami erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Segít megvédeni az immunrendszert.

3. Kókuszolaj - Keverje krumplihoz
A kókusz fehér húsa 50 százalékkal több laurinsavat tartalmaz, mint az olívaolaj. Szobahőmérsékleten szilárd így nem használható salátaöntetnek, de magas hőmérsékleten ideális a főzéshez.

A szakértő szerint: bár 86 százaléka telített zsír, a kutatások azt mutatják, hogy a kókuszolajat hamarabb feldolgozza a szervezet és kevésbé valószínű, hogy tárolja azt. Azonban mértékkel használja!

4. Dióolaj - Öntse salátákra
A dióolaj segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A határozott diós íz és a magas égési fok miatt kiváló választás saláták öntetének, dresszingnek.

A szakértő szerint: ízletes, de nem különösebben sokoldalú olaj. Vegyen belőle egy kisebb üveggel és tartsa száraz, hűvös helyen, mert megavasodhat.

5. Kendermagolaj - A sütéshez ez ajánlott
Gazdagabb esszenciális zsírsavakban és omega-3-6-9 zsírsavakban, mint a többi olajfajta. Emellett fele annyi telített zsírsav van benne, mint az olívaolajban. Egy evőkanál biztosítja a napi ajánlott omega-3 zsírsav bevitel 94 százalékát.

A szakértő szerint: a kendermag olaj nagyon sokoldalú. Használhatja sütésre, öntetnek. Az egyik legegészségesebb alternatívája az olívaolajnak, bár az íze nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog. Aszalt gyümölcsökkel és fűszerekkel lehet ellensúlyozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.