Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Február 11. 15:00, szerda | Életmód
Forrás: otvenentul.hu

3 felesleges testrészünk

3 felesleges testrészünk

Az evolúció bizonyítékai, felesleges tartozékok vagy csak nem ismerjük eléggé a funkciójukat?

Van néhány testrészünk vagy már testrésznek sem nevezhető kinövés a testünkön, melyekről nem nagyon tudjuk, mire jók. Te tudod, miért van farokcsontod? És a vakbél jelentőségéről mit gondolsz? Hát a férfi mellbimbó mire való?

Férfi mellbimbó

Nem vesz részt az utód táplálásában, erogén zónaként nem számottevő, még esztétikai szerepe is elhanyagolható a férfitesten. Mégis, mire jó? A választ valószínűleg a múltban kell keresnünk, az evolúció mélységeiben vagy az egyedfejlődés korai szakaszában.
Az egyik elmélet szerint távoli őseink mindegyike tudta táplálni az utódokat, a férfiak (vagy hímek) mellében is voltak tejmirigyek. Ezt David Quammen állítja egy 2004-es cikkében, mely a National Geographic hasábjain látott napvilágot. A feltételezés mellett semmilyen bizonyítékot nem állít fel, inkább tekinthető spekulációnak, mint megalapozott hipotézisnek. Egy másik elképzelés jóval meggyőzőbb: eszerint az egyedfejlődés korai szakaszában, az embrió kezdeti állapotaiban még nincs különbség a nemek között – a mellbimbó is ebben a szakaszban alakul ki. Csak később, a hormonok hatására alakulnak ki a nemek közötti különbségek, a férfi mellbimbó pedig megmarad felesleges alkatrésznek.
Elképzelhető, hogy a jövő kutatások eredményei mást mutatnak, és jelenleg csak nem tudjuk, mire való. A férfi mellbimbó ugyanis vérerekben gazdag, faggyúmirigyek is találhatók benne, és sűrűn beidegzett terület.

Féregnyúlvány

A féregnyúlványt sokan tévesen vakbélnek hívják, pedig csupán a vakbélhez csatlakozó, 8-10 centis, féreg alakú kinövés. Érdekes módon nem minden emlősnek van féregnyúlványa, és a szerepe sem tisztázott. Az állatvilágban több fajnál a cellulóz emésztésében jut szerephez, az embernél egyes feltételezések szerint az immunitásban vesz részt.
A Duke University Medical Center kutatása szerint a féregnyúlványban olyan baktériumok élnek, amelyek részt vesznek az emésztésben, az emésztőrendszer védelmében. Amikor egy komoly betegség, például a kolera vagy vérhas elpusztítja a bélbaktériumokat, a féregnyúlványban élő baktériumok biztonságban maradnak. A kutatók szerint a féregnyúlvány szerepe az, hogy egy ilyen, mindent elsöprő betegség után újra ellássa baktériumokkal az emésztőtraktust.
Mindent összevetve azonban nem nélkülözhetetlen „részünk”, gyulladása esetén eltávolítják, ennek pedig semmilyen mellékhatása vagy következménye nem mutatható ki. Talán nagyobb szerepe volt a történelem korai szakaszaiban, amikor az ember jóval kiszolgáltatottabb volt a járványok pusztításával szemben.

Farokcsont

A nagyapának nem volt farka, de ha elég messzire visszamennénk a családfán, őseinknek még igen. A többi emlősnek az egyensúlyozásban nyújt segítséget, de amikor az ember felegyenesedett, a farok haszontalanná vált, és elcsökevényesedett. Bár legfőbb szerepét elvesztette, azért nem haszontalan szervünk, hiszen farokcsontunk védi a csont belsejében futó idegeket, és szalagok, inak erednek rajta.
Nem problémamentes területe ez a testünknek, hiszen a farokcsont-fájdalom gyakori panasz. Különösen 30 év feletti, ülő munkát végző embereknél jelentkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.