Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2019. Március 07. 13:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

22 hentes tanuló küzd a Szakma Kiváló Tanulója díjért

22 hentes tanuló küzd a Szakma Kiváló Tanulója díjért

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola ad otthont az 59. Húsipari Élelmiszerfeldolgozó Szakma Kiváló Tanulója Versenynek.

Az országos szintű megmérettetés március 6-án tartott ünnepi megnyitóján Bagdán Boglárka agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy ezek a versenyek nagyon sokat segítenek a szakma népszerűsítésében és abban is, hogy a felnövekvő generáció jobban megismerje a mezőgazdaságot és az agrár szakképzést.

– A munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodva az agrártárca folyamatosan csiszolja agrár-szakképzési programját. Nagyon fontos, hogy ráirányítsuk a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre és megerősítsük a szakképzést, biztosítsuk a gyakorlati tudás megszerzését, támogassuk a mezőgazdaság korszerűsítését – hangsúlyozta az államtitkár asszony.

Rózsa Pál, a félegyházi mezőgazdasági iskola igazgatója az ünnepélyes megnyitón pár szóban bemutatta a megjelent kísérő tanároknak és a versenyzőknek a helyszínt biztosító szakgimnáziumot. Beszédében elmondta, hogy az iskolában a termőföldtől az asztalig mottóra alapozva tanulják meg a diákok azokat a munkafolyamatokat, melynek során a nyers alapanyag fogyasztásra alkalmas termékké válik. Tangazdaságukban az állattartáshoz szükséges takarmány megtermelésével is foglalkoznak, melyeket saját állatállományuk folyamatos fenntartásához használnak fel. A felnevelt jószágok az iskola vágóhídján kerülnek feldolgozásra, utolsó láncszemként pedig bekapcsolódik az iskola mintaboltja is, ahol az elkészített termékeket értékesítik. A hústermékek mellett a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásában is egyre szebb eredményeket ér el az iskola évről-évre.

A megnyitó beszédeket követően Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke ismertette a verseny szabályait, majd a szóbeli feleletekkel és az írásbeli számadással vette kezdetét a megmérettetés.

Ma (március 7-én) a tanvágóhídon folytatták a diákok a versenyt, ahol a sertés feldolgozásában, a csontozásban és kolbász előállításban kellett bizonyítaniuk gyakorlati tudásukat szakmai zsűri előtt. A megmérettetésen tiszteletét tette Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke is.

Az ünnepélyes eredményhirdetés március 8-án 11:00 órakor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében lesz.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 22. 08:00, hétfő | Helyi

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Ha itt a Húsvét, akkor biztosan lehet számítani arra, hogy a Kecskeméti Vadaskert is különleges programokkal készült az ünnepekre.

2019. Április 22. 07:26, hétfő | Helyi

Keddtől záporokra, zivatarokra is számíthatunk

Hétfőn hajnaltól északkelet felől egyre nagyobb területen keletire fordul, és megerősödik a szél, záporok, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

2019. Április 21. 18:41, vasárnap | Helyi

Négyen sérültek meg egy hármas karambolban Kiskunmajsa határában

Négyen sérültek meg abban a balesetben, amely Kiskunmajsa határában történt vasárnap délelőtt.

2019. Április 21. 18:00, vasárnap | Helyi

Ember tervez, robot végez

ELKÉPESZTŐEN fejlődik az orvostudomány: csodára képesek a sebészeti robotok, személyre szabott protézisek készíthetők háromdimenziós nyomtatóval.