Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Július 13. 19:01, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

20 éves a Fogyatékosok Napközi Otthona

20 éves a Fogyatékosok Napközi Otthona

A napokban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a FONO (Fogyatékosok Napközi Otthona).

A jeles eseményen elsőként Gálig Erzsébet intézményvezető osztotta meg gondolatait a megjelent gondozottakkal, gondozókkal, szülőkkel és hozzátartozókkal.

- Bárki, aki megteszi feléjük az első lépést, megtapasztalhatja, hogy a fogyatékkal élő embertársaink tele vannak szeretettel, a rájuk bízott feladatokat hatalmas lelkesedéssel végzik. Sokkal többet adhatnak és sokkal többre képesek, mint azt egy külső szemlélő megfelelő ismeret hiányában hinné.

Az ünnepi gondolatokat követően az intézményvezető az otthon fennállása óta eltelt két évtizedről beszélt:

- a Kiskunfélegyháza város önkormányzata alapította Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye 1998. július 15-én nyitotta meg kapuit a harmadik évüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes, vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek napközbeni gondozásának, foglalkoztatásának biztosítására. Az elmúlt 20 év igazolta az intézmény létjogosultságát, mert az otthon folyamatos szakmai munkája a gyermekek, felnőttek és a hozzátartozók mindennapi életvitelét megkönnyíti, csökkenti nehézségeiket. Az intézmény módszerei között kiemelt figyelmet kap a fejlesztés, a mobilitás, a tanácsadás, illetve a foglalkozások keretében a kieső képességek megfelelő kompenzálása. Mindemellett az otthon használóinak gazdag kulturális és szabadidős programokat is szervezünk – számolt be a húsz év munkájáról Gálig Erzsébet.

A születésnapi ünnepségre az intézmény gondozottjai is készültek önálló műsorral, illetve énekkel, verssel, közös előadással tették feledhetetlenné a rendezvényt.
Szívhez szóló előadásukban transzparensekkel fogalmazták meg mindazt a csekélységet, melyet szeretnének megkapni környezetüktől:
Lenézés helyett elismerést; Közöny helyett gondoskodást; Harag helyett szeretetet; Türelmetlenség helyett toleranciát; Megbántás helyett együttérzést; Elutasítás helyett elfogadást; Kiszolgáltatottság helyett egyenjogúságot.

A műsor zárásaként pedig egy szív alakú léggömböt engedtek óriási ovációval a nap felé, hirdetve az őszinte szeretet fontosságát, mely felmelegíti a didergő szíveket függetlenül attól, hogy az ember fogyatékkal él, avagy nem.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.