Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 24. 10:18, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben…

1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben…

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére emlékművet avattak a Hősök parkjában, melynek ünnepélyes átadására az október 23-ai ünnepség keretei között került sor.

"Amikor felelevenítjük magunkban az 56-os eseményeket, legtöbbször nem Kiskunfélegyháza jut eszünkbe róla. A műegyetem diákjai, a rádió ostroma, sortűz, pesti srácok a Covin közben. Az emlékezetünkben élő heroikus események jelentős része a fővárosban zajlott. 1956-ban Budapest az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben. Úgy, hogy azt mindenki hallotta. Majd újra megdobbant és verni kezdett. Egyre hevesebben, lüktetve pumpálta a reményt az ország ereiben. Felkeltette Magyarország testét az alélt kábulatból, a végtelennek tűnő lidércnyomásból, amelybe a szovjet hatalom és az őket kiszolgáló hitvány kollaboránsok döntötték az országot. Városunkban felismerték a történtek jelentőségét. Megértették, hogy eljött az idő, amikor cselekedni kell." – fogalmazott polgármesterünk az ünnepély nyitányaként.

Csányi József polgármester köszöntőjét követően Lezsák Sándor a körzet országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke osztotta meg emlékező gondolatait a népes számban megjelent városlakókkal.

„Akkor rövid ideig noha, de egységes volt a nemzet, és egységes volt Európa valamennyi népe ennek a szabadságharcát vívó nemzetnek a csodálatában. 1956 ráébresztette Európa népeit, térségünk együtt élő népeit arra, hogy közös a sorsunk, s ebben a közös sorsban kell megtalálnunk a közös cselekvés lehetőségét akkor is, ha a nagyobb hatalmak ezt sokféle módon gátolják" - fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

A tartalmas emlékező beszédeket követően Hajagos Gyula esperes plébános felszentelte és Hatvani Zsófia református lelkész megáldotta városunk új emlékművét.

Az ünnepi eseményt Fekete Zoltán, a Móra Ferenc Gimnázium tanára, a Móra Ferenc Gimnázium Mozgásszínháza és a Constantinum Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Színjátszó csoportja színesítette csodálatos előadásával, mely szívbemarkoló jeleneteivel és mély igazságokat rejtő tartalmával elvarázsolta az ünnepségen megjelenteket.

Az előadást követően városunk elöljárói, a pártok és egyesületek, szervezetek elhelyezték tiszteletük koszorúit és mécseseit az emlékműnél.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: