Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Május 03. 18:40, csütörtök | Helyi
Forrás: BAON

125 éves fennállását ünnepelte a félegyházi tűzoltóság

125 éves fennállását ünnepelte a félegyházi tűzoltóság

Közel három évtizede a tűzoltók védőszentjének ünnepén, Szent Flórián napján rendezik meg tűzoltók napját országszerte.

Bár nagyon veszélyes, mégis töretlen a tűzoltó hivatás népszerűsége a gyerekek, a fiatalok körében. Ezt bizonyítja az a sok-sok érdeklődő is, akik ellátogattak csütörtökön a félegyházi tűzoltó laktanyába, ahol a megyei tűzoltó nap alkalmából gazdag programokkal, különböző bemutatókkal vártak mindenkit.
Közel három évtizede a tűzoltók védőszentjének ünnepén, Szent Flórián napján rendezik meg tűzoltók napját országszerte. A megyei eseménynek ezúttal a 125 éves fennállását ünneplő kiskunfélegyházi tűzoltóság adott otthont. A jubileumi tűzoltó nap ünnepi szentmisével kezdődött az Ótemplomban, majd ünnepi állománygyűléssel folytatódott a Móra Ferenc Művelődési Központban, ahol kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő munkát végző tűzoltóknak.

A félegyházi tűzoltóság elmúlt 125 évét Homoki-Szabó Tibor félegyházi parancsnokhelyettes idézte fel. Elmondta, az önkéntes tűzoltói intézmény az 1860-as években terjedt el hazánkban. Ekkoriban kezdtek alakulni olyan egyesületek, amelyek az összetartozás és a közcélok iránti lelkesedés támogatásán túl a személy- és vagyonbiztonság megóvását is célul tűzték ki.

Félegyházán az első önkéntes tűzoltó egylet 1876-ban alakult, meghonosítása Osza György tornatanár nevéhez fűződik. Az alapító korai halála miatt az egylet megakadt a fejlődésben, az 1890-es évekre szinte teljesen el is sorvadt. 1893. október 22-én néhány helybeli összefogásával szervezték újjá az önkéntes tűzoltó egyletet. Mivel kezdetben az intézmény nem rendelkezett alaptőkével, különböző mulatságokat rendeztek, hogy azok bevételeit a szükséges felszerelések és egyenruhák beszerzésére fordíthassák. Az I. világháborút követően az önkéntes tűzoltómozgalom fellendült, a II. világháborút követően pedig szükségessé vált a tűzoltóságok újjászervezése.

Félegyházán az állami tűzoltóság 1948-ban alakult meg, majd 2003-tól a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság az önkormányzat intézményeként működött tovább 2012-ig . A katasztrófavédelem 2012. január 1-től újult meg Magyarországon, melyet egységes állami irányítás jellemez. A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében a tűzoltóságok, a polgári védelem és az iparbiztonság hivatásos állománya egységes országos irányítás alatt működik – hangozott el az ünnepélyes állománygyűlésen.

(Forrás: BAON)

Címkék: tűzoltóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.