Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 25. 19:52, csütörtök | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

10 milliárdot hoznak a konyhára a gyógynövények

10 milliárdot hoznak a konyhára a gyógynövények

A Magyarországon felhasznált gyógynövényeknek mintegy 70 százaléka még mindig a vadon termő növények begyűjtéséből származik.

A Magyarországon felhasznált gyógynövényeknek mintegy 70 százaléka még mindig a vadon termő növények begyűjtéséből származik; a 110-120 gyógynövényfajból a legfontosabb mintegy 70-80 fajt gyűjtik be rendszeresen természetes élőhelyekről - mondta a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke.

Czirbus Zoltán beszámolt arról, hogy Magyarországon mintegy 5000 ember foglalkozik gyógynövénygyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy 20-25 cég. Utóbbiak további mintegy 1500-2000 embernek adnak munkát az elsődleges feldolgozásban.

A vadon termő, gyűjthető gyógynövényfajok spektruma széles. A legfontosabb vadon termő gyógynövények gyűjtési területe gyakran egybeesik az elmaradott régiók, kistérségek területével.

Magyarországon évente átlagosan mintegy 15-20 ezer tonnányi gyógynövény-szárazdrogot állítanak elő. A szakemberek a legtöbb hatóanyagot tartalmazó növényrészt nevezik drognak, amely elsődlegesen feldolgozáson, többnyire szárításon, esetleg hámozáson, tisztításon aprításon esett át. A termelők és a gyűjtők által éves szinten előállított nyers, feldolgozatlan gyógynövény-alapanyag a szárított mennyiség többszörösét teszi ki.

Magyarországon a gyógy- és aromanövények termesztő területe mintegy 18-21 ezer hektár. Legfontosabb klasszikus termesztett gyógynövényeink az édeskömény, a citromfű, a máriatövis, a kapor, az ánizs, a kamilla, a fűszerkömény, a borsikafű, a cickafark, borsmenta valamint a levendula. Ezeket a fajokat mintegy 4 ezer hektáron termesztik. További a mai napig jelentős, bár folyamatosan változó területű termesztett növény a héj nélküli tök, a mák és a mustár.

A gyógynövénygyűjtés és termesztés becsült termelési értéke éves szinten 10 milliárd forint. A gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán mintegy 50-100 vállalkozás működik Magyarországon. A gyógynövényteák és más gyógynövény-alapanyagú termékek funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők összforgalma mintegy 40-50 milliárd forintra tehető évente Magyarországon. Jelenleg összességében mintegy 20-25 ezer ember vesz részt az országban rész- és teljes foglalkoztatásban az ágazat tevékenységében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.