Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Május 10. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Egy hétig megcsodálhatják a retro-telefonokat

Egy hétig megcsodálhatják a retro-telefonokat

Május 9-én (szombaton) nyitotta meg kapuit a Kiskun Múzeum Retro telefonkiállítása.

Május 9-én (szombaton) nyitotta meg kapuit a Kiskun Múzeum Retro telefonkiállítása. Simonyi Sándor a Sirius rádió műsorvezetője a megnyitón elmondta, hogy a mobilhajító verseny szervezésekor merült fel a kiállítás ötlete.

Nem volt más hátra, mint gyűjtőket keresni, egyeztetni a helyszínt és időpontot, hogy az érdeklődő nagyközönség számára is megcsodálhatóak legyenek ezek a közel 100 éves készülékek. A kiállításon közel 50 lakossági és katonai telefon látható, valamint egy 150 kg súlyú központot is megtekinthetünk.

A kiállítás megnyitásán megtudtuk, hogy hazánkban már az 1900-as évektől gyártottak telefonokat. A CB 35-ös telefon 80 évesés 20 éven keresztül egyeduralkodó volt hazánkban. A készülék születése kapcsán 3 nevet is meg lehet említeni: Tomits Iván, Nemes Tihamér és Békésy György (Nobel Díjas). Ezenkívül még sok-sok érdekességet láthat a kedves érdeklődő, ha a kiállítás időtartama alatt (1 hét) ellátogat a Kiskun Múzeumba. Az első világháborúra emlékezve megtudhatjuk milyen távközlési eszközöket használtak a világháborúkban a magyar katonák, de láthatunk készülékeket a Telefongyár Rt., Standard Villamossági Rt. (államosítás után BHG), Svéd és Társa, Vasúti és Távírda Szerelvények és Elektrotechnikai Művek, Rádiófelszerelések gyárától, melyek az LB-37-es készüléket gyártották.

Az első fémházas (asztali és fali használatra egyaránt alkalmas) hazai telefonok gyártása az 1911-ben megalakult Ericsson Magyar Villamossági Rt. nevéhez fűződik, mely tulajdonképpen a Deckert és Homolka cég utóda. Szabványosítás után a Terefongyár Rt., és 1928 után a Standard Rt. is gyártotta, majd az 1930-as évek elején bevonták a Svéd és Társa üzemet is.
Először a CB 35-ös készülékben sikerült az önhangcsökkentést létrehozni a Western-féle rendszer bevezetésével. A gyártást a Standard Rt. kezdte meg, amely az Egyesült Izzó Telefon és Távíró Főosztályából, az amerikai ITT Rt. leányvállalataként alakult 1928-ban. A gyártásban részt vett később az Ericsson Rt. és a Telefongyár is.
Többek között ezeket az érdekességeket is megtudhattuk a kiállítás megnyitóján, de a leglényegesebb élményt a telefonkészülékek látványa nyújtotta. A kiállításon szinte visszarepül az ember az időben, épp ezért olyan varázslatos.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.