Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 19. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Vas László

Nagy sikert aratott a Kiskunfélegyházi Táncszínház gálaműsora

Nagy sikert aratott a Kiskunfélegyházi Táncszínház gálaműsora

Fotókiállítással, valamint jubileumi gálaműsorral ünnepelte a hétvégén fennállásának 10. évfordulóját a Kiskunfélegyházi Táncszínház.

„10 év” címmel nyílt kiállítás október 17-én a művelődési központban, a fényképek a legemlékezetesebb pillanatokat idézték fel. Az ünnepi gálaműsorra október 18-án került sor a Constantinum Intézmény sportcsarnokában. A rendezvényt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Talpai Sándor, a nagykikindai önkormányzat idegenforgalmi és nemzeti kapcsolatok megbízottja, a nagykikindai polgármester segédje nyitotta meg. A gálára a helyieken kívül a határon túlról is érkeztek fellépők. A zenét Samu Zoltán és zenekara szolgáltatta.

A Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület 2004. október 12-e (megalakulása) óta színvonalas alkotó és előadóművészi tevékenységével, kulturális jellegű rendezvények szervezésével a város lakosságának szolgálatában működik.
Egyesületünk célja, hogy felkutassa a kiskunfélegyházi fiatal alkotó tehetségeket, szerepeltessük az előadásokban, s ezáltal a városhoz való kötődésüket erősítsük. További célunk, hogy minél több városi civil közösséget, csoportot is bevonjunk rendezvényeink megvalósításába.
Egyesületünk olyan elkötelezett tagokból áll, akik maguk is valamilyen művészeti ág vezetői, vagy a közművelődésben tevékenykednek. Azért tevékenykedünk, hogy Kiskunfélegyházán minél színvonalasabb kulturális élet folyjon. A Táncszínház egy olyan szövetség, amelyben jelen vannak a helyi és kistérségi zenészek, képzőművészek, színészek, táncosok. Mindegyikünk életében fontos szerepet tölt be az, hogy állandóan megújulva széppel, értékessel örvendeztessük meg az embereket.

A Félegyházi Táncszínház eddigi tevékenységei:
2003. évben és 2004. évben megrendeztük és bemutattuk az "István, a király" című rockoperát.
- 2005. évben bemutatásra került a "A költő visszatér" című rockopera és még ugyanebben az évben bemutatásra került a "Kalevala" című színmű is.
- 2006 évben ismét nagy előadást szerveztünk, megrendezésre került a "Nimród Vére" c. táncjáték, melynek helyszíne a volt Bem József Laktanya alakuló tere volt. Itt dolgoztunk együtt először határainkon túl élő magyar táncosokkal, akik Nagykikindáról érkeztek hozzánk. Az Egység Művelődési Egyesület Sirülő Néptáncegyüttesét Kátai Tibor néptánctanár vezette. A darab a Kormorán együttes zenei anyagára épült.
- 2007. évben "A víz szalad, a kő marad" című előadást rendeztük meg a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Zenéje a Transylmánia együttes hanganyagára épült, amely hasonló gondolatokkal foglalkozik, mint a híres Kormorán együttes.
- 2008. áprilisában egy koncertet szerveztünk, melyen a Kormorán együttes lépett fel. Helyszíne a kiskunfélegyházi ARÉNA Sportcsarnok volt. A koncertet megelőzően egyesületünk bemutatta a "Víz szalad, a kő marad" című táncjátékát.
- 2008. májusában Petőfiszállásra, Pálosszentkútra szerveztünk egy nagyszabású előadást a Felvidéki Rockszínházzal együtt, melynek címe a "Napba öltözött leány", Koltay Gergely rockoperája volt.
- 2008. augusztus 20-án Tiszakécskén a Kécske Táncegyüttessel együtt előadtuk a "Nimród Vére" című történelmi táncjátékunkat.
- 2008. december 5-én Felvidékre Búcsra kapott meghívást a Táncszínház egy újabb tájoltatásra, mellyel "A víz szalad, a kő marad" című darabunkat tudtuk ismét bemutatni, de már határainkon kívül.
- 2009. augusztusában három helyszínen (Kiskunfélegyháza, Bugac, Bösztörpuszta) adtuk elő a Koltay Gergely által írt "Napba öltözött leány" című rockoperát a Felvidéki Rockszínházzal közösen, valamint egy azt megelőző felkészítő tánctábort szerveztünk, melynek helyszíne a Borsihalmi Művésztelep volt.

A Táncszínház életében ebben az évben azonban két hatalmas tragédia történt. 2009. szeptember 14-én tragikus hirtelenséggel elhunyt az egyesület megálmodója, művészeti vezetője és egyben elnöke, Kasza Ákos. Így 2009. október 30-án Tiszakécskén a Félegyházi Táncszínház és Felvidéki Rockszínház Kasza Ákos emlékére előadta ismét a "Napba öltözött leányt", ahol a vastaps az előadás végén nem csak a táncosoknak és az előadóknak szólt, hanem Kasza Ákosnak is. 33 éves volt.
Majd ezek után történt a következő tragédia az egyesület életében. 2009. november 12-én szintén tragikus hirtelenséggel elhunyt az egyesület szintén egyik alapítója, és egyben gazdasági vezetője, aki mindig a legnagyobb tudásával segítette ez egyesület munkáját, Csonka István. 61 éves volt.

- 2009. december 21-én, 22-én és 23-án meghívást kaptunk a Fővárosi Nagycirkuszba, a Kormorán Együttes évzáró koncertjének előadására, hogy táncosaink néptánc koreográfiákkal színesítsék az együttes év végi előadását.
- 2010. január 22-én a Magyar Kultúra Napján Kasza Ákos emlékére a Padkaporos Táncegyüttessel megrendeztük a "Hagyaték" című előadást.
- 2010. május 24-én a Városalapítók Napja rendezvénysorozat keretén belül Pünkösd hétfőn részleteket adtunk elő a "Nimród Vére" című előadásunkból.
- 2010. június 19-én a Kiskun Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján részleteket adtunk elő a "Víz szalad, a kő marad" c. előadásunkból.
- 2010. július 10-én a Vajdaságban, Kikindán a Felvidéki Rockszínházzal közösen mutattuk be a "Napba öltözött leány" című rockoperát.
- 2010. július 23-án a nehéz anyagi helyzetünkre való tekintettel jótékonysági ARATÓ UTCABÁLAT szerveztünk a Petőfi téren, ahol táncosaink eddigi darabjainkból mutattak be részleteket.
- 2010. augusztus 7-én Bugacon, a 2010. évi Kurultajon adtuk elő a "Nimród vére" című történelmi táncjátékunkat. Az előadást kb. 8000 ember tekintette meg.
- A közös próbák 2010. július 26 - augusztus 7-ig tartottak Kiskunfélegyházán egy előkészítő tábor keretén belül. Helyszíne a Kiskunfélegyházától 10 km-re levő Borsihalmi - Művésztelep volt. A táborban 70 diák vett részt. A Félegyházi Táncszínház táncosai mellett az előadáson táncoltak még tiszakécskei, bugaci táncosok is. Amire pedig szintén nagyon büszkék vagyunk, hogy határon kívül élő magyarok is részt tudtak venni az előadáson, így az idén 16 fő magyar táncost hívtunk el a vajdasági, Kikindai Sirülő Táncegyüttesből. A 16 főt önerőből láttuk vendégül a két hét alatt, sikerült teljesen ingyenessé tenni számukra az itt létet.
- 2010. augusztus 20-án került megrendezésre a "Víz szalad, a kő marad" című táncjátékunk Tiszakécskén, a tiszakécskei szabadtéri színpadon.
- 2010. augusztus 21-én Felvidékre, Búcsra kaptunk meghívást a 10 éves Felvidéki Rockszínház jubileumi ünnepségén való részvételre, melyen nagy sikert arattunk.
- 2010. szeptember 11-én a KUN-SZÁLLÁS-FOGLALÁS esti főprogramjaként a "Nimród vére" c. táncjátékunkból adtunk elő részleteket.
- 2010. szeptember 12-én a kiskunfélegyházi Libafesztiválon léptünk fel rövidebb bemutatkozó műsorunkkal.
- 2010. november 5-én a vörös iszap katasztrófa károsultjai javára megrendezett Jótékonysági Esten léptünk fel.
- 2010. november 20-tól a Kiskun Múzeum "Örökség Műhely" című programjába kapcsolódtunk be.

Forrás: http://vaslaszlo.extra.hu/index.php?mode=tancszinhaz

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.