Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 27. 14:54, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Mihály-napi forgatag a Kiskun Múzeum udvarán

Mihály-napi forgatag a Kiskun Múzeum udvarán

"A rendezvénysorozat lényege, hogy büszkék legyünk magyarságunkra, hagyományainkra. Meg kell becsülnünk értékeinket, büszkének kell lennünk elért eredményeinkre."

"A rendezvénysorozat lényege, hogy büszkék legyünk magyarságunkra, hagyományainkra. Meg kell becsülnünk értékeinket, büszkének kell lennünk elért eredményeinkre." E szavakkal nyitotta meg Kapus Krisztián városunk polgármestere a MIhály-napi forgatagot a Kiskun Múzeum udvarán.

Ezt követően megnyíltak a kapuk a „Mesterségek udvarára”, ahol kovács mester mutatja be szakmájának fogásait, illetve megismerkedhetünk a borászattal, fazekas mívességgel. De vásárolhatunk kürtős kalácsot, válogathatunk a méz különlegességekből is. A gyermekek sem unatkoznak a rendezvényen, hiszen népi játékok, sőt állatsimogató is várja az érdeklődőket. Továbbá hasznos információkhoz is lehet jutni a helyi Tourinform Iroda jóvoltából. A nap folyamán megtekinthetők a múzeum Kiskunság pásztor- és betyáréletét bemutató kiállításai, valamint az országban egyedülálló börtönmúzeum is. „Szeretlek Kiskunfélegyháza” címmel játékos vetélkedő során összemérhetik ügyességüket és tudásukat a vállalkozó kedvű családok, baráti társaságok. Akik szeretnék kipróbálni kézügyességüket, azok bőrből és gyapjúból dísztárgyakat, valamint üvegből lámpásokat, lampionokat készíthetnek.
A délelőtt folyamán a múzeum kápolnájában Mihály-napi szentmisét tartottak, ezt követően a színpadon népi dalokat adott elő tárogatón dr. Tóth Ákos. A Darvas József Általános Iskola tanulói pedig vidám mesékkel színesítették a programok sorát. A Királyi Szakácsok gondoskodtak a finom falatokról is, hiszen kemencés kenyérlángossal tartanak gasztronómiai bemutatót.

A déli szieszta eltöltésére szalmapihenő állt rendelkezésre.A délután folyamán élőben láthattak lópatkolást az érdekődők, de később is számos kulturális műsorok között válogathatnak az odalátogatók. Kora délután a gyermekeknek kedveskedtek a szervezők táncházzal, viselet bemutatóval és a Profi-L Bábcsoport előadásával. A nap további részében Pázmándi Judit és Vas László előadásában pásztordalokat hallhatnak, az Iringó zenekar előadásában népzenei műsort láthatnak modern köntösben.
A továbbiakban a Petőfi téren tüzes gyülekező után tűzzsonglőrök kísérnek majd a múzeumba. A fáklyás felvonuláson a település iskolásai saját készítésű üvegmécsesekkel vonulnak fel. Ne bánkódjon az sem, aki otthon hagyná a fáklyáját, lampionját, mécsesét, mert ha időben érkezik, még lehetősége nyílik saját mécses készítésére.
A fáklyás felvonulás után a Fire Friends Tűzzsonglőrök bemutatóját láthatjuk majd, akik közreműködnek a pásztortűz meggyújtásában is. Ennek legfőbb jelentősége az, hogy az összetartozás érzését erősítve a programhoz csatlakozott településeken egyszerre lobbannak fel a tüzek. Természetesen a tánc és a mulatság sem maradhat el a Mihály-napi forgatagból, melynek hangulatáról és a talpalávalóról a Bazseva és a Gázsa zenekar gondoskodik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.