Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Február 13. 08:32, péntek | Helyi
Forrás: -szerk.-

Kiskunfélegyháza szerepe a Millenniumi Kiállításon

Kiskunfélegyháza szerepe a Millenniumi Kiállításon

A városi könyvtár Kulturális Szalon című sorozatának keretében február 12-én Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tartott előadást „Millenniumi ünnepségek és a Városligeti Néprajzi Falu” címmel.

Bevezetőt mondott dr. Pallagi Mária történész, a Kulturális Szalon című sorozat megálmodója.

A Kulturális Szalon sorozat keretében az érdeklődők a kiegyezés és az első világháború közötti időszakot ismerhetik meg többségében félegyházi előadók tolmácsolásában. Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója az ezredéves kiállításról és ezen belül a Néprajzi Faluról beszélt a résztvevőknek. Elmondása szerint tanulmányai során is példaértékű volt ez az időszak, nagyon sokat utána olvasott és ezért került a választása erre a témakörre.
A Millenniumi Kiállítást 1896-ban rendezték meg a Honfoglalás ezeréves évfordulójára, mellyel szerették volna bemutatni Magyarország történetét, kultúráját, gazdasági értékeit. Ennek egy része volt az a Néprajzi Falu megépítése, mely a magyarországi magyar és nemzetiségi népi életet szerette volna bemutatni. Kiskunfélegyházának is van kapcsolódási pontja a Millenniumi Kiállításhoz – tudtuk meg Mészáros Mártától. A tárlaton a korabeli építészeti remekek is bemutatásra kerültek, köztük a félegyházi Szent István templom. A városban élő mesterek közül tizenötnek is lehetősége volt részt venni a kiállításon a kézművesek csarnokában. Ennek köszönhetően több külföldi és belföldi megrendelésre tettek szert. Késik Gáspár malomépítő mester pedig felkérést kapott arra, hogy a malmok csarnokában a régi malmok makettjeit elkészítse – mondta el a múzeum igazgatója.
A könyvtári sorozathoz kapcsolódóan az érdeklődők Sebestyén Imre gyűjtő, Millenniumi képeslapgyűjteményének részletét is megtekinthették a vitrinekben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.