Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 11. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Katonai relikviák Kunszálláson

Katonai relikviák Kunszálláson

Egyedi kiállítás színezte a kunszállási XVI. Húsfőző és Tészta Fesztivál programját. Kovács Roland másodéves hadtörténész hallgató katonai relikviáit tekinthette meg az érdeklődő közönség.

Egyedi kiállítás színezte a kunszállási XVI. Húsfőző és Tészta Fesztivál programját. Kovács Roland másodéves hadtörténész hallgató katonai relikviáit tekinthette meg az érdeklődő közönség.

A katonák megítélése mindig az adott rendszer álláspontja szerint történik. Pedig emberek ők is, érzelmekkel, gondolatokkal és használati tárgyakkal. Ezért kapta a bemutató ezt a címet. Ezekből a ma már csak emlékként látható tárgyakból áll a tárlat anyaga.
Kovács Roland másodéves hadtörténész hallgató már a májusi Military találkozón is bemutatkozott egy érdekes előadással. Az előadás a 40.000 levente sorsát igazgató és őket megmentő Kovács Mihály piarista atyát és tevékenységét mutatta be.
Most gyűjteményéből válogatott. Tematikájában egyéni, anyagát tekintve széleskörű, de egységes volt a kiállítás. Az időutazás az I. világháborúnál kezdődött, majd a II. világháború után egészen a nyolcvanas évekig tartott. Meg lehetett figyelni az előállítás alapján az ipari fejlődést, de nyomon lehetett követni az álcázó festés fejlődését is; egészen az általunk ismertekig.
A látogatók kitüntetéseket, egyensapkákat, bajonetteket, pilótasisakokat, sőt még egy túlnyomásos repülő hajózó szkafandert is láthattak. Sok érdeklődő nézte meg a Faluházban látható tárgyakat. Jó néhányan nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és kipróbálták milyen viselni az Afrika Korps parafa sisakját, milyen nehéz egy Tommy sisak, vagy egy amerikai hadnagyé.
A gazdagabb fantáziájúak a szuperszonikus pilótasisakot próbálták fel, a védőszemüveget lehajtva könnyebb volt elképzelni a felhők közt száguldó gépet, a repülés csodáját is.
Aki nem rendelkezett semmilyen jártassággal vagy ismerettel, annak Kovács Roland válaszolt fáradhatatlanul a kérdéseire. A magyarázatok tanári pontossággal tértek ki az említett tárgy korára, alkalmazására és származási helyére.
A tárlat egy szokatlan szeletét mutatta be a katonaélet használati tárgyainak önállóan, gondosan rendszerezve.
A falunapok érdekes színfoltjaként a bemutató a katonai szolgálatot valamikor teljesítők számára szemet gyönyörködtető és nosztalgiát ébresztő volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.