Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 02. 16:03, hétfő | Helyi
Forrás: - szerk. -

A falu disznóvágása

A falu disznóvágása

Immáron harmadik alkalommal rendeztek január 31-én (szombaton) Petőfiszálláson hagyományőrző falusi disznóvágást.

A lázas készülődés már a pénteki nyüzsgésben kiteljesedett, hiszen az egyik disznót már akkor le kellett szúrni, hogy időben elkészüljön a másnapi reggeli. Ezzel még nem ért véget a sürgés-forgás, hiszen a lakoma színhelyéül szolgáló művelődési ház nagytermét is feldíszítették, sőt egy kisebbfajta kiállítást is nyitottak a hagyományos disznóvágási eszközökből, tárgyakból.
A nem kevés munkával járó előkészületeket az évek során jól összekovácsolódott csapat végezte, csakúgy mint a disznóvágási tortúrát, melyet a falu legjobb böllérjei és szakácsmesterei vezényeltek le. Ámulattal nézték, akik még nem látták használat közben a régmúlt, hagyományos kézi perzselőt, de a szalmával való pörzsölés is ritkaságszámba megy már a mai világban. Már maga a disznóvágás is ritkaságszámba megy a városban élő embereknek. Nem csoda hát, hogy Kecskemétről és Szegedről is szép számmal voltak vendégek. Félegyházáról például egy család azért érkezett, mert a gyerekek még soha nem láttak disznóvágást.
A mennyiségről annyit, hogy négy disznó került feldolgozásra, melyből egyet már pénteken, a többit szombaton terítettek le. Majd egy mázsa húst sütöttek meg reggelire a község konyháján a szakácsok. A hurkához pedig közel 25 kilogramm rizst használtak és egy mázsányi kolbászt töltöttek be. A többi húsból pörköltet főztek, melyet vacsorára tálaltak a sült hurka és kolbász mellé. Az ínycsiklandó illat és a remek hangulat sokakat vonzott az eseményre, melyet belépőjegy nélkül látogathattak. Egyetlen kérésük csak annyi volt a rendezőknek, hogy mindenki hozzon magával valami itókát, aprósüteményt, illetve bármit, amit szívesen tesz a közösség asztalára. Mindemellett a község költségvetéséből minden évben elkülönítenek valamennyi pénzt erre a jeles eseményre és a képviselők anyagi támogatása is jelentős segítséget nyújt a hagyományőrző disznóvágás megrendezéséhez és a falu aprajának-nagyjának vendégül látásához.
A disznótoros mulatság a talpalávalójáról a helyi zenészek gondoskodtak, a vidám hangulatról pedig a nyugdíjas klub tagjai és helyi néptáncosok.

Fotó: BAON.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.