Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 21. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Zsírégető köretek

Zsírégető köretek

Télen nehéz fogyózni, hiszen szervezetünk eleve raktározásra kapcsol a hideg beálltával. Pár zsírégető köret tippünkkel könnyen leadhat az ünnepi ételek csábításából eredő kilókból.

Bab
Aki hetente 40-60 deka babot eszik, már ettől fogy. Talán azért, mert rost- és fehérjetartalmának köszönhetően elveszi az étvágyat és stabilizálja a vércukorszintet.
Szárnyasokhoz, halhoz, sültekhez köretként szolgáljunk fel balzsamecetes babot.
20 db konzerv fehér babot csepegtessen le, majd pucoljon meg 2 szál zöldhagymát és karikázza fel. Pici olajon dinsztelje meg, majd dobja hozzá a babot, pár perc után öntse föl 2 dl vízzel. Keverjen hozzá fél teáskanálnyi ételízesítőt és lassan forralja föl. Ízesítse evőkanálnyi balzsamecettel, csipet cukorral, sóval és borssal. (270 Kcal/adag)

Savanyú káposzta
Már 40 deka fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk 80 százalékát. Ez a szupervitamin ráadásul kiváló zsírégető.
Kolbászokhoz, virslihez, szafaládéhoz ajánljuk köretként az ananászos káposztát.
Kockázzon fel fél friss ananászt és vágjon össze 40 dkg lecsurgatott savanyú káposztát. Teáskanálnyi vajon párolja meg a káposztát, majd adja hozzá az ananászkockákat. Öntse föl bő 1/2 dl vízzel, párolja tovább 10 percig. (255 Kcal/adag)

Kelbimbó
Valódi fehérjebomba kevés kalóriával! Segíti a zsírok lebomlását, viszont megakadályozza az izmok leépülését!
Natúr szelethez köretként ajánljuk a besameles kelbimbót.
2 dl enyhés sós vízben főzzön meg 30 dkg megtisztított kelbimbót. Szűrje le, a levét fogja föl. Egy kisebb fazékban evőkanálnyi lisztet futtasson meg 1 dkg olvasztott vajon. Ha már „megizzadt”, öntse föl a főzőlével és 1 dl tejjel. Habverővel keverje simára és forralja föl. Vegye kisebbre a tüzet és állandó keverés mellett főzze még 10 percig. Közben ízesítse sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. Végül tegye bele a zöldséget és melegítse össze. (280 Kcal/adag)

Lencse
Remek vasforrás! Hiányában fáradtnak és teltnek érezzük magunkat. Ha elegendő vashoz jut a szervezet, rendeződni fog az energiaháztartásunk is.
Tésztához, rizshez, kolbászokhoz ajánljuk csípős lencse köretünket.
1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát aprítson össze. Hevítsen fel 2 teáskanál olajat és óvatosan állandó keverés mellett párolja meg a hagymát és a fokhagymát. Adjon hozzá 4 dkg megmosott vörös lencsét, teáskanálnyi paradicsompürét és lehelletnyi curryt. Pár perc után öntsön alá 1,5 dl kockából főzött hőslét. Forralja föl, majd közepes tűzön, lefedve főzze 10 percig. Közben többször keverje el, ízesítse sóval, borssal. (225 Kcal/adag)

Brokkoli
Sokszor éhesnek érzi magát? Krómhiánya van! Pedig ez nélkülözhetetlen a vércukorszint optimalizálásához. A brokkoli viszont rendkívül gazdag krómban és C-vitaminban.
Halakhoz, vegetáriánusoknak egy szelet rozskenyérhez ajánljuk meleg brokkolisaláta köretünket.
Egy evőkanálnyi borecet, fél teáskanál mustár, fél teáskanál méz, csipet só és késhegynyi bors keverékéhez adjon evőkanálnyi olajat cseppenként. Ha kész, tegye félre. Pucoljon meg egy szál zöldhagymát, karikázza föl és keverje a dresszinghez. Mosson meg és szedjen rózsáira 30 dkg brokkolit és enyhén sós vízben párolja 5 percig. Szórja le, majd forgassa össze a dresszinggel. (195 Kcal/adag)

Zeller
A téli éltelek általában zsírosak és sósak is. A só pedig megköti a vizet. A zeller magas káliumtartalma kiváló természetes vízhajtó. Olaja és keserűanyaga fokozza a zsírok lebontását.
Húsokhoz, egybesültekhez ajánljuk köretként a zellerpürét.
Pucoljon meg és vágjon kockákra 40 dekányi zellergumót, aprítson össze 1 fej kisebb hagymát. Dobja mindkettőt evőkanálnyi felforrósított olajra. Közepes tűzön párolja 5 percig, majd öntsön alá 2 dl kockából főzött zöldséglevest. Közepes tűzön lefedve párolja 15 percig. Ekkor mixerrel vagy krumplinyomóval törje össze a zellert és öntse fel 1/2 dl fejföllel és tegye vissza a tűzre. Adjon hozzá sót, borsot és őrölt szerecsendiót. Ha felforrt, vegye le a tűzről. (265 Kcal/adag)

Póré
Mustárolaja szabályozza a máj és az epe működését, tisztítja a gyomrot. Ráadásul ugyanolyan egészséges, mint a vörös- vagy fokhagyma, és nem olyan intenzív az illata.
Vagdaltakhoz bátran kínálhatjuk köretként a pórétálat.
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Vágja le egy nagy szál póréról a zöld részét. A maradék részt srégen vagdossa föl. Vágjon össze félmaréknyi petrezselymet. Pirítson meg egy szelet teljes kiőrlésű tósztkenyeret, majd ha kihűlt, morzsában törje össze, és forgassa össze a petrezselyemmel. Forrósítson fel olívaolajat, dobja rá a pórét, és párolja 5 percig. Kenjen ki egy kerámia sütőformát, tegye bele a hagymát és szórja meg a tetejét petrezselymes morzsával. Locsolja meg teáskanálnyi olívaolajjal és dugja előmelegített sütőbe 10 percre.
(285 Kcal/adag)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.