Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 13. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Zsebbe nyúlós gyógyulás

Zsebbe nyúlós gyógyulás

Tavaly óta legkevesebb öt százalékkal drágultak a magánpraxisban kért díjak. Elsősorban a belgyógyásznál és a nőgyógyásznál kell többet fizetni.

Tavaly óta legkevesebb öt százalékkal drágultak a magánpraxisban kért díjak. Elsősorban a belgyógyásznál és a nőgyógyásznál kell többet fizetni. Legalábbis ez derül ki a statisztikákból.
Miért járunk mégis magánrendelőkbe?

Egy beteg története:
„Már a falat kaparta a férjem fájdalmában, annyira kínozta a dagadt és kipirosodott térde. Elmentünk a városi kórházba, ahol előjegyzést kaptunk az MR-vizsgálatra. Azt mondták, jöjjünk vissza egy hét múlva, de azért semmit sem tettek, hogy enyhüljön a fájdalma. Másnap reggel kerestem egy magánorvost a közeli nagyvárosban. Már délután fogadott, s néhány perc alatt leszívta a férjem térdéből a felgyülemlett folyadékot, hogy megszűnjenek a kínjai. Vészhelyzetben voltunk, ami megért nekünk 10 ezer forintot.”
Ahogy nőnek a várólisták és romlik az egészségügyi ellátás színvonala, úgy pártolnak át sokan a magánorvosokhoz.
Az internetnek egyre nagyobb a szerepe az orvosválasztásban is, a doktorok jelentős része saját weboldallal vonzza a pácienseket. Emellett a betegek „szájhagyomány” útján adják át egymásnak a jó szakemberek nevét. A Praxis Akadémia felméréséből kitűnik: az elmúlt évben a magánpraxisban dolgozó orvosok felének növekedett a bevétele az előző esztendőhöz képest, egyharmaduk tartotta a szintet, míg a többieknek nem telt jelentősebb fejlesztésre. A jövőben háromnegyedük még több pácienst, 40 százalékok pedig jobb felszereltséget szeretne. A szakorvosi konzultáció alapdíja a megkérdezett magánorvosok nagyobb részénél 5-10, egyharmaduknál 10-15 ezer forint közé esik. A felmérésben részt vett kétszáz magándoktor több mint fele az utóbbi évtizedben kezdte a magánrendelést, a többségük átlagosan száznál kevesebb pácienst lát el havonta.
A betegek – ha megengedhetik maguknak – a jobb szolgáltatás, a személyre szóló figyelem, a komfortosabb feltételek, netán a modernebb műszerek kedvéért fordulnak magánorvoshoz. No meg azért, mert nincs borítékba rejtett hálapénz, s nem kell félnapokat rostokolni a rendelő zsúfolt várójában. Megesik, hogy ugyanabban a kórházban ugyanaz az orvos gyógyít „kétféleképpen”: a munkaidőn túl ugyanis ott zajlik a magánrendelése. Az orvosok gyakran nem csak az anyagi megfontolás miatt kezdenek magánpraxisba. Sokakat az is vonz, hogy kiteljesedhetnek: homeopátiával, természetgyógyászattal ötvözhetik tudásukat. Jut idejük lelkiismeretesebben foglalkozni az egész emberrel, s az árakat is maguk szabhatják meg. Ahogy egy bőrgyógyász a honlapján megjegyezte: a betegek egy bizonyos összeg felett már csodát várnak a doktortól, ezért nem tanácsos e „lélektani határ” fölé belőni a vizsgálati díjat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.