Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Június 21. 12:50, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Zöldváros közepén „zöld” a könyvtár is

Zöldváros közepén „zöld” a könyvtár is

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár a Zöld Könyvtár Díj 2019. évi magyarországi nyertese lett

– tudatták lapunkkal egy június 19-én tartott sajtótájékoztató keretében Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató és Rosta Ferenc alpolgármester.
A pályázat anyagáról Czibolya Szilvia a könyvtár médiatárának vezetője beszélt bővebben.

Az ENSULIB, a Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű Csoportja 2019-ben negyedik alkalommal hirdette meg a De Gruyter Kiadó támogatásával a Zöld Könyvtár Díj pályázatát.

A 2019. év nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett. Az ENSULIB felhívására 34 pályázat érkezett be a világ különböző pontjairól, olyan országokból, mint Ausztria, Botswana, Bulgária, Kolumbia, Egyiptom, Franciaország, Magyarország, India, Irán, Írország, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Portugália, Románia, Szerbia, Szingapúr, Szlovénia, Dél-Afrika és az Egyesült Államok.

A versenyben 5 második helyezett könyvtár lett, közülük az első hely a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtáré, amely ismét jelentős elismerést jelent hazánk – legfőképp pedig városunk - számára.

Az öt második helyezést elért projekt Magyarországból, Írországból, Franciaországból, Szlovéniából és az Egyesült Államokból érkezett.

A kiskunfélegyházi könyvtár pályázata „A Petőfi Sándor Városi Könyvtár zöld útja műemléki környezetben” címet viselte. A bizottság tagjai a következőképpen jellemezték a beadványt: "A kezdeményezés sok különböző területet ölel át és a könyvtár jelentős munkát végez a közösségükhöz és az erőforrásaikhoz mérten. A könyvtár számos projektet rendezett építészeti kezdeményezésektől a könyvtárosok foglalkoztatásáig, miközben számos tevékenységet kínált a helyi érdekelt szervezeteknek is. Ezen felül a könyvtár át lett alakítva a célból, hogy jobban megfeleljen a környezetvédelmi szabványoknak és különféle projekteket tudjanak kínálni a könyvtárosoknak, a szervezeteknek és az olvasóknak. A könyvtár még egy öko-csapatot is létrehozott a jövőbeli tervek levezetéséhez és tervezéséhez."

A bizottsági tagok munkáját 18 önkéntes is segítette, akik éppannyira sokszínűek voltak, mint a pályázó könyvtárak. Különböző emberek érkeztek Ausztráliából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Galapagosból, Indiából, Iránból, Olaszországból, Kenyából, Új-Zélandról, Portugáliából, Spanyolországból, Svédországból és az Egyesült Államoktból, köztük LIS diákok, könyvtári szakemberek (közkönyvtárakból és tudományos könyvtárakból) és egy építészmérnök.

A pályázatok ellentétes céljai nagy kihívás elé állították a bizottságot. Például a hűvös éghajlatú országok az épületek felmelegítésével küszködnek, míg a forró éghajlatúak az épületek lehűtését tűzik ki célul. Egyes pályázatok a gyerekekre fókuszálnak, így támogatva a következő nemzedékek környezettudatosságát és tudását, más pályázatok pedig alacsony költségvetésűek voltak, rávilágítva ezzel arra, hogyan is tud egy könyvtár sikeresen környezettudatosságot létrehozni a gyerekekben mindenféle nagyobb támogatás nélkül.

A nyertes kolumbiai Cali könyvtár pályázatát a következőképpen jellemezte a bizottság: "E kezdeményezés minden korosztályt és közösséget képes bevonni a célból, hogy tudatosságra neveljen a fenntarthatóság és a kézzel fogható zöld gyakorlatok témakörében. Ezen felül a könyvtár olyan innovatív projekteket indít, melyek minden korosztálynak szólnak – a csecsemőtől az idősekig, beleértve a sérült embereket is – miközben egyesítik az információs- és ökotudást az olvasással. A könyvtár nagy hangsúlyt fektet a szociális és gazdasági problémával küzdő közösségének bátorítására. Célja, hogy segítsen egy környezetbarátabb szomszédság kialakításában, miközben nagy gazdasági igények nélkül fejlesztik a közösség szociális és gazdasági állapotát."

Rosta Ferenc alpolgármester a sajtótájékoztatón a legszerencsésebb véletlennek ítélte meg azt, hogy épp a városban zajló megújulás közepette lett a Petőfi Sándor Városi Könyvtár a Zöld Könyvtár 2019. évi díjazottainak 2. helyezettje, és megbecsülését a következőképpen fogalmazta meg:

- A Zöldváros program terei és objektumai mind-mind az élhető várost célozzák meg megújulásukkal, mellyel a 21. századi igényeknek megfelelővé válnak. A városközpontban elhelyezkedő könyvtár már jó néhány évvel ezelőtt elkezdte szisztematikus programját, mellyel apránként „zöld útra” tért. Gondoljunk csak a Meizl Ferenc ny. igazgató által vezetett madárbarát klub megalakulására, vagy a könyvtár mellett lévő Hermann Ottó emlékparkra, de említhetjük az OLVAS-LAK-ok kihelyezését is a város különböző pontjain, melyek lehetőséget adnak bárkinek az olvasásra, illetve régi, megunt könyvének a továbbadására. Mindez egy olyan programot eredményezett, mellyel teljesen jogosan pályáztak. Véleményem szerint a díj, melyet most megkaptak, nagyon-nagy elismerés.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.