Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2019. Június 21. 12:50, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Zöldváros közepén „zöld” a könyvtár is

Zöldváros közepén „zöld” a könyvtár is

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár a Zöld Könyvtár Díj 2019. évi magyarországi nyertese lett

– tudatták lapunkkal egy június 19-én tartott sajtótájékoztató keretében Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató és Rosta Ferenc alpolgármester.
A pályázat anyagáról Czibolya Szilvia a könyvtár médiatárának vezetője beszélt bővebben.

Az ENSULIB, a Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű Csoportja 2019-ben negyedik alkalommal hirdette meg a De Gruyter Kiadó támogatásával a Zöld Könyvtár Díj pályázatát.

A 2019. év nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett. Az ENSULIB felhívására 34 pályázat érkezett be a világ különböző pontjairól, olyan országokból, mint Ausztria, Botswana, Bulgária, Kolumbia, Egyiptom, Franciaország, Magyarország, India, Irán, Írország, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Portugália, Románia, Szerbia, Szingapúr, Szlovénia, Dél-Afrika és az Egyesült Államok.

A versenyben 5 második helyezett könyvtár lett, közülük az első hely a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtáré, amely ismét jelentős elismerést jelent hazánk – legfőképp pedig városunk - számára.

Az öt második helyezést elért projekt Magyarországból, Írországból, Franciaországból, Szlovéniából és az Egyesült Államokból érkezett.

A kiskunfélegyházi könyvtár pályázata „A Petőfi Sándor Városi Könyvtár zöld útja műemléki környezetben” címet viselte. A bizottság tagjai a következőképpen jellemezték a beadványt: "A kezdeményezés sok különböző területet ölel át és a könyvtár jelentős munkát végez a közösségükhöz és az erőforrásaikhoz mérten. A könyvtár számos projektet rendezett építészeti kezdeményezésektől a könyvtárosok foglalkoztatásáig, miközben számos tevékenységet kínált a helyi érdekelt szervezeteknek is. Ezen felül a könyvtár át lett alakítva a célból, hogy jobban megfeleljen a környezetvédelmi szabványoknak és különféle projekteket tudjanak kínálni a könyvtárosoknak, a szervezeteknek és az olvasóknak. A könyvtár még egy öko-csapatot is létrehozott a jövőbeli tervek levezetéséhez és tervezéséhez."

A bizottsági tagok munkáját 18 önkéntes is segítette, akik éppannyira sokszínűek voltak, mint a pályázó könyvtárak. Különböző emberek érkeztek Ausztráliából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Galapagosból, Indiából, Iránból, Olaszországból, Kenyából, Új-Zélandról, Portugáliából, Spanyolországból, Svédországból és az Egyesült Államoktból, köztük LIS diákok, könyvtári szakemberek (közkönyvtárakból és tudományos könyvtárakból) és egy építészmérnök.

A pályázatok ellentétes céljai nagy kihívás elé állították a bizottságot. Például a hűvös éghajlatú országok az épületek felmelegítésével küszködnek, míg a forró éghajlatúak az épületek lehűtését tűzik ki célul. Egyes pályázatok a gyerekekre fókuszálnak, így támogatva a következő nemzedékek környezettudatosságát és tudását, más pályázatok pedig alacsony költségvetésűek voltak, rávilágítva ezzel arra, hogyan is tud egy könyvtár sikeresen környezettudatosságot létrehozni a gyerekekben mindenféle nagyobb támogatás nélkül.

A nyertes kolumbiai Cali könyvtár pályázatát a következőképpen jellemezte a bizottság: "E kezdeményezés minden korosztályt és közösséget képes bevonni a célból, hogy tudatosságra neveljen a fenntarthatóság és a kézzel fogható zöld gyakorlatok témakörében. Ezen felül a könyvtár olyan innovatív projekteket indít, melyek minden korosztálynak szólnak – a csecsemőtől az idősekig, beleértve a sérült embereket is – miközben egyesítik az információs- és ökotudást az olvasással. A könyvtár nagy hangsúlyt fektet a szociális és gazdasági problémával küzdő közösségének bátorítására. Célja, hogy segítsen egy környezetbarátabb szomszédság kialakításában, miközben nagy gazdasági igények nélkül fejlesztik a közösség szociális és gazdasági állapotát."

Rosta Ferenc alpolgármester a sajtótájékoztatón a legszerencsésebb véletlennek ítélte meg azt, hogy épp a városban zajló megújulás közepette lett a Petőfi Sándor Városi Könyvtár a Zöld Könyvtár 2019. évi díjazottainak 2. helyezettje, és megbecsülését a következőképpen fogalmazta meg:

- A Zöldváros program terei és objektumai mind-mind az élhető várost célozzák meg megújulásukkal, mellyel a 21. századi igényeknek megfelelővé válnak. A városközpontban elhelyezkedő könyvtár már jó néhány évvel ezelőtt elkezdte szisztematikus programját, mellyel apránként „zöld útra” tért. Gondoljunk csak a Meizl Ferenc ny. igazgató által vezetett madárbarát klub megalakulására, vagy a könyvtár mellett lévő Hermann Ottó emlékparkra, de említhetjük az OLVAS-LAK-ok kihelyezését is a város különböző pontjain, melyek lehetőséget adnak bárkinek az olvasásra, illetve régi, megunt könyvének a továbbadására. Mindez egy olyan programot eredményezett, mellyel teljesen jogosan pályáztak. Véleményem szerint a díj, melyet most megkaptak, nagyon-nagy elismerés.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 24. 10:37, csütörtök | Helyi

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.

2024. Október 24. 09:53, csütörtök | Helyi

Egy nap alatt 55 tonna illegális szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút

Csak ezen a napon összesen 55 tonnát meghaladó hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyekre a közutas szakemberek.

2024. Október 24. 09:35, csütörtök | Helyi

Településtörténeti mérföldkő: megépül az M5 autópálya csomópontja Kunszálláson

Kedden kora délután sajtótájékoztató keretében jelentette be Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Almási Roland Márk polgármester, hogy megépül az M5 autópálya kunszállási lehajtója.

2024. Október 22. 19:42, kedd | Helyi

Tájékoztató katasztrófavédelmi gyakorlatról