Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 07. 10:51, szerda | Belföld
Forrás: Kormany.hu

Zökkenőmentesen működik az EKÁER

Zökkenőmentesen működik az EKÁER

Január 1-jétől működik az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER), ahol már több mint 9 000 vállalkozás regisztrált, és majd 10 ezer bejelentés érkezett

Január 1-jétől működik az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER), ahol már több mint 9 000 vállalkozás regisztrált, és majd 10 ezer bejelentés érkezett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője kedden Budapesten.

Suller György Attila pénzügyőr alezredes elmondta: az új rendszerrel lehetővé válik az árumozgások valós idejű ellenőrzése, ezzel az EKÁER hozzájárul az áfacsalások visszaszorításához, és segít nyomon követni az élelmiszerek szállítási útvonalát.

„Ezáltal tisztulhat a piac, a tisztességes gazdálkodókat segíti ez a rendszer”- mondta a szóvivő. Január 1-től a bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítás kizárólag EKÁER-szám birtokában végezhető. A NAV már ellenőrzi ezek meglétét, de január végéig türelmi időszak van, mulasztási bírságot nem szabnak ki. Februártól már bírságot szabnak ki, amely a be nem jelentett áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Az MTI kérdésére a NAV-szóvivő azt is elmondta, hogy az őstermelők túlnyomó többségét nem érinti az EKÁER használata. Csak azok a fuvarozásban érintett termelők kötelesek ekáer-számot igényelni, akik áfakörbe tartoznak, és nem kértek áfa alanyi adómentességet.

A szabály értelmében ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel - vagyis 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, akkor köteles erről a NAV-nál az EKÁER elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

Az EKÁER lehetővé teszi, hogy az elektronikusan rögzített adatok alapján kockázatelemzéssel a NAV célzott ellenőrzéseket végezzen - mondta az adóhatóság szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő