Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Augusztus 22. 18:05, hétfő | Helyi sport

Zoboki Csenge világbajnoki ezüstérmes

Zoboki Csenge világbajnoki ezüstérmes

2022. augusztus 14-20 között rendezte Magyar Íjász Szövetség a III. HDH-IAA Historical Archery World Championships, azaz, HDH-IAA Történelmi Íjász Világbajnokságot.

3 kontinens 21 országának 292 versenyzője nevezett. A világbajnokságnak idén Magyarország, Gyula adott otthont. Az első nap a regisztrációk napja volt. A kiskunfélegyházi Turul Koppányokat Zoboki Csenge képviselte a rangos versenyen. A második napon, hétfőn kezdődtek a selejtező versenyek. Hétfőn délelőtt a 18 célos klasszikus lőlapos pályán, ugyanezen napon délután pedig a Gyulai Thermál Kempingben szintén 18 célos 3 D-vadász pályán kellett kvalifikálni. Délelőtt afrikai hőségben, délután pedig az eleredő eső miatt pedig trópusi monszunban lőttek a versenyzők, embert próbálók voltak az időjárási körülmények egész nap. Jó hír, hogy Csengének mindkét selejtező versenyen sikerült továbbjutnia, viszont egy kategóriában lévő versenytársa néhány ponttal megelőzte. Harmadik napon kedden a várkertben folytatódott a selejtezők sora, a 18 célos technikai-ügyességi versennyel. Óriási elszántsággal és összeszedett versenyzéssel Csenge megfordította az állást, és több mint 50 pont előnnyel az élre került, a 3 harmadik selejtező után, de még hátra volt a rangsoroló verseny.
Negyedik napon, szerdán a rangsoroló versenyekkel folytatódott a világbajnokság versenysorozata, ahol a selejtezőkön továbbjutott íjászok rangsorolták magukat a végső döntőre. Ezen a rangsorolón az előző napok eredménye nélkül, tiszta lappal indult újra a verseny. Új csapatbeosztásban harcoltak az íjászok, de szintén 18 célon és szintén kegyetlen forróságban. Nem csak az íjjak idegeit perzselte a nap, hanem az íjászok idegeit is, de a Koppányok amazonja nagyon szépen állta a sarat. Magabiztosan, ámde izgalommal és a verseny súlyának terhe alatt is kőkeményen rendületlenül indult a VB negyedik csatájában, melyet a Gyulai várban és annak környezetében a Várkertben rendeztek meg. 18 kemény cél, 40 fokos párás levegő, az előző napok 3 kvalifikációs versenyének nyoma a lélekben az agyban és az izmokban, ínszalagokban. Ez egyszerre vidám és színes, izgalmas és impulzív, és sosem látott nagy kihívás. Nehéz leírni szavakkal az érzést, amit ilyen élethelyzetben él meg elsősorban a versenyző, utána pedig a kísérő és az edző. Ugyanakkor megterhelő ebben a sokszínű és pompás versenyzői társaságban higgadtan, ellazulva, minden koncentrációt a célra összpontosítani. Zoboki Csengének sikerült! Csenge kategóriájában már a rangsorólóban eldőlt a világbajnokság végső eredménye. Nagy küzdelemben, mindössze 19 ponttal lemaradva, Világbajnoki Ezüstérmes lett a Turul Koppány Íjászai HSE hősies amazonja, Zoboki Csenge!

Ki is a Zoboki Csenge, akiről minden híradásban olvasni lehet? Csenge a Dózsa György Általános Iskola idén elballagott jeles tanulója. Szeptembertől pedig a BSZC Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja lesz, rendészeti szakon. 2016 óta tagja a Turul Koppány Íjászainak, 2020-ban Történelmi Terem Országos Bajnok, Történelmi Bajnoki 3. helyezett, 2022-ben kétszeres Országos Bajnok. Számos régiós, kupa, és verseny győzelem tulajdonosa.

Nagy öröm továbbá számunkra, hogy kedves barátaink a Felvidéki Bogár íjász család, akik a MISZ Magyar Bajnokságon Turul Koppány színekben versenyeznek, ugyanezen a világbajnokságon 6 világbajnoki aranyat szereztek. Bogár Péter 3 aranyat és Bogár Valéria is 3 aranyat távlövésben. Lányuk Bogár Fruzsina pedig, ifjú titánként berobbanva, 14 évesen a felnőttek között, Világbajnoki bronzérmet szerzett.

Elképesztő teljesítményük a következő:
Bogár Péter legnagyobb lövése 531 m
Bogár Valéria legnagyobb lövése 422 m
Bogár Fruzsina 288 m

Hajrá Felvidék, Hajrá Fekete Sólymok! Hajrá Koppányok!

Kis Mónika
Koppány íjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 12:49, hétfő | Helyi sport

Pünkösd havát is versenyzéssel kezdték a Koppányok

2024. május 4-én a Kecskeméti Íjászegyesület a Műkertvárosi Sportcentrumban rendezte meg az történelmi örömíjász versenyét, gyönyörű erdős, tavas, madár csicsergős környezetben.

2024. Május 03. 16:54, péntek | Helyi sport

Koppányok áprilisa a hagyomány, a kultúra és a sport körül

2024 április 21-én rendezte soron következő versenyét a gúnyhatáron túli Horgoson a Magyarkanizsai Íjász Kör.

2024. Április 29. 09:22, hétfő | Helyi sport

Újabb magyar bajnoki címet szerzett Czakó Zoltán

Abonyban került megrendezésre az U17-es Szabadfogású és Női Országos Bajnokság, egyben Varga János Emlékverseny.

2024. Április 25. 19:43, csütörtök | Helyi sport

Félegyházi siker a szombathelyi SPARTAN versenyen

2024. április 13-án került megrendezésre Szombathelyen a SPARTAN Közép-Európai Régió versenysorozatának következő állomása, ahol Kiskunfélegyházát a 18 éves Szekeres Norbert képviselte.