Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Január 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Zikaláz: Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja

Zikaláz: Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről

- közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel. Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.
Közleményükben azt írták: az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európait is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján. Németországban kettő, Hollandiában hat, Finnországban és Dániában egy-egy ember szervezetében mutatták ki a fertőzést. Az Egyesült Királyságban 2014 decembere óta öt "importált esetet" regisztráltak - fejtették ki.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus fertőzéssel érintett területre utazóknak. Az ÁNTSZ - az ECDC ajánlásával egybehangzóan - valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a zikavírus okozta járványban. Azt ajánlják, hogy ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság - fejtette ki az ÁNTSZ.

Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján a https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/veszelyes_lehet_a_varandosokra.html található további tájékoztatás.

Az ÁNTSZ azt írja: aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A zikavírus terjedésével sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely - mint hangsúlyozták - kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknél. Emellett az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is azt ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

A kóros kisfejűség és az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus között feltételezett kapcsolat a kórokozó rohamos terjedése miatt egyre inkább aggasztja a dél-amerikai és karibi térséget.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy bár az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség gyanúja - amely kutatók szerint valószínűleg kapcsolatba hozható a zikavírussal - az eddigi laboratóriumi vizsgálatok csak 270 alkalommal azonosították a vírus okozta betegséget az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét.

Dilma Rousseff brazil elnök szerdán a rohamosan terjedő zikavírus elleni regionális stratégia elfogadására szólította fel a karibi és a dél-amerikai országokat.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a zikavírus gyors terjedését. Ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.