Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. Július 21. 09:40, kedd | Helyi
Forrás: Fábián Adrienn

Zenélő kerítést adtak át a Százszorszép Óvodában

Zenélő kerítést adtak át a Százszorszép Óvodában

A Petőfi lakótelepen található Százszorszép Óvoda fennállásának 40. évfordulója alkalmából július 20-án hangszerekkel felszerelt kerítést adtak át a gyerekek számára.

Az ünnepélyes átadáson az óvoda vezetősége, dolgozói és az óvodába járó gyermekek mellett tiszteletét tette Horváth Gábor, a választókörzet önkormányzati képviselője, Csernus Krisztina a Napköziotthonos Óvoda intézmény vezetője, Nagy Ágnes, aki annak idején kezdeményezője volt az óvoda udvarrendezésének, az óvodát támogató vállalkozók, Sewecsek Béla, Fekete Tamás és Kovács László, akik az ünnepség végén hangszerbemutatót tartottak, valamint Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény elnöke.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény szakmai támogatása mellett készült kerítést - melyet csőhangokkal, hangpanelekkel, akusztikus játékokkal és érdekes ütőhangszerekkel szereltek fel – két fiatal félegyházi hangszerkészítő álmodta meg: Sevecsek Béla és Fekete Tamás. A megvalósításának anyagi hátterét az 1993-ban alakult Kézenfogva a Darvas téri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány biztosította, melynek legfőbb célkitűzése, hogy minden évben valami szépet és újat hozzon az óvodába. A kivitelezés és a munkálatok koordinálása pedig Lantos Szabolcs nevéhez fűződik, akinek keze munkáját az óvoda területén már számos korábban elkészült szép és hasznos alkotás dicséri.

- Első hallásra – mint lakótelepi óvoda – nem is gondolná az ember, hogy látogatásunk során milyen gyönyörű, zöld környezetbe érkezünk, mely telis-tele van kiskertekkel és visszatérő madár vendégekkel. Óvodánk rengeteg lehetőséget rejt magában, melyhez jó szándék, összefogás és kitartó akarat párosul támogatóink, a kollektíva, a szülők és az önkormányzat részéről. A most átadott kerítésen vannak beszélő virágok, nyelves dobok és különböző izgalmas hangszerek, és bátran mondhatom róla, hogy az országban ilyen egyedülálló zenélő kerítése csak a Százszorszép Óvodának van – mondta köszöntő beszédében Fricska Gyöngyi intézmény-vezető helyettes, akitől azt is megtudhattuk, hogy a zenélő kerítést az alkotók mintaprojektnek szánták. A zenés játékok egy kerítést alkotnak, de ez a kerítés nem elválaszt, hanem összeköt.

A zene olyan agyterületek aktivitását indítja be, amely hatékonysága felbecsülhetetlen. Azok a gyerekek, akik ebben a zenei bölcsőben nevelkednek, fogékonyabbá vállnak más művészeti ágak irányában, mely nagyon jótékonyan hat az egész személyiségükre. Ezek a hangszerek a magyar ritmus- és dallamvilág megismerésére remek lehetőséget nyújtanak. Nagyon változatos és színes az intézménybe járó gyerekek családjainak szociokulturális háttere, ezért az óvoda dolgozói küldetésüknek érzik, hogy fáklyaként világítsanak azon az úton, amelyen megismertetik az óvodába járó gyermekekkel a zene szépségformáló szerepét, a gyermeki világot összekötő egységes nyelvezetét és nem utolsó sorban a zene gyógyító erejét.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)