Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 08. 08:41, szombat | Életmód
Forrás: mti

Zajlik az aratás, a mennyiség és a hozam is elmarad a várakozásoktól

Zajlik az aratás, a mennyiség és a hozam is elmarad a várakozásoktól

Már 1,8 millió hektáron zajlik az aratás; az idei termés a tavalyi rendkívül tragikus évinél ugyan jobbnak ígérkezik, a várakozásoktól azonban mennyiségben és hozamban is elmarad - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Feldman Zsolt az Aratási Koordinációs Bizottság idei első ülését követő sajtótájékoztatón ismertette: az árpa háromnegyedét már betakarították, és megkezdődött a búza aratása is. Az őszi vetésű kalászosok és a repce állapota szintén kedvező volt az aratás kezdetekor.

Az őszi árpa háromnegyedének betakarítását követően 5,5 tonnás hektáronkénti országos átlaghozam mellett több mint 2 millió tonna őszi árpa várható. Az egymillió hektárnyi búza vetésterületéről pedig nagyjából 5,5 millió tonna termésre számítanak.

Az eddigi eredmények a piacon kialakult nézettel szemben nem számítanak rekordnak, hiszen a 2021-es szinteket sem érik el - tette hozzá Feldman Zsolt, megjegyezve, hogy az árpánál nagy mértékű a megdőlt állományok aránya, és az utóbbi esős időszakban jobban terjedtek a növénybetegségek is.

A repce ugyanakkor jó állapotban van, 189 ezer hektáron 600 ezer tonna körüli terméssel számolnak az idén.

Feldman Zsolt kifejtette: míg tavaly az aszály, idén az orosz-ukrán háború európai gabonapiacra gyakorolt hatása miatt kedvezőtlen a gazdálkodók helyzete, amelyet az is nehezít, hogy az európai és a magyar terményárszintek a 2022-es csúcsokhoz képest átlagosan megfeleződtek, a költségek viszont a háború és a szankciók következtében jelentősen nőttek.

Az államtitkár rámutatott: az orosz-ukrán háború az egész közép-európai térség gabonakereskedelmét megzavarta. Ezért fontos, hogy Magyarország a szövetségeseivel együtt - az Ukrajnával határos öt uniós tagállam - elérte, hogy a szeptember 15-ig tartó uniós importtilalom értelmében ezeknek az országoknak a területén az Ukrajnából származó gabonát és olajos növényeket nem lehet forgalomba hozni - hangsúlyozta. Hozzátette: a magyar és kelet-európai piacot is stabilizálni igyekeznek a döntéssel, amelynek meghosszabbítását szorgalmazzák a szeptember 15-e utáni időszakra is.

Feldman Zsolt a gazdálkodóknak azt javasolta, figyeljék a hiteles piaci információkat, megjegyezte, "nem érdemes csodákat várni", de nem kell elfogadni minden rossz ajánlatot sem.

Fotó: Pixabay

Címkék: aratás, mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.