Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2015. Szeptember 26. 15:00, szombat | Külföld
Forrás: Tisztajövő

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává.

Korábban nagy sikernek lehetett tekinteni, amikor a Carbon Recycling International (CRI) egy olyan megújuló metanolt fejlesztett ki, ami a benzinnel keverve bio üzemanyagként szolgált. A vállalat a több városban és az izlandi erőművekben is hasznosította felfedezését, most azonban egy egészen új terület felé fordultak.
A CRI folyamatosan arra törekszik, hogy kereskedelmileg és gazdaságilag életképes módját dolgozza ki a szén-dioxid csökkentésének, miközben megújuló energiát termelnek vele. Az izlandi erőműveik és geotermikus energiatermelő egységeik után a vulkánokból szeretnének új típusú üzemanyagot kifejleszteni, amely a jelenlegi vezérigazgató szerint óriási potenciállal rendelkezik.
A módszer célja, hogy a vulkánok kitörésekor keletkező óriási energiát használják fel a szén-dioxid üzemanyaggá alakításához, ugyanis rendkívül magas hőmérséklet szükséges a gáz transzformálásához. Az ötletnek minden pozitívuma és a benne rejlő lehetősége ellenére van néhány komoly nehézsége is, többek között rendkívüli költségessége.
Továbbá a fosszilis tüzelőanyagok piacán lévő, még mindig óriási versenyhelyzet nehézzé teszi, hogy egy megújuló, tisztább energiaforrás tartósan versenyezhessen velük, annak ellenére, hogy a pozitív tendenciák és ellenpéldák is megjelentek már.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 08. 11:08, szerda | Külföld

Támogatja az eltérő oltóanyagok használatát mind az első és a második, mind az ismétlő oltások esetében az EU

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus elleni, eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását javasolja a koronavírus elleni oltás

2021. December 08. 10:02, szerda | Külföld

Halálos fegyveres támadás történt egy moszkvai okmányirodában

Egy férfi tüzet nyitott kedden egy moszkvai okmányirodában, két ember életét vesztette, hárman megsebesültek.

2021. December 08. 06:00, szerda | Külföld

Engedélyezték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását Spanyolországban

Engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását a spanyol egészségügyi minisztérium kedden Madridban.

2021. December 07. 18:03, kedd | Külföld

Indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

A brit kormány kedden érvénybe lépett rendelete alapján indulás előtt is koronavírus-tesztet kell végezniük az Angliába belépő 12 évnél idősebb utasoknak.