Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2015. Szeptember 26. 15:00, szombat | Külföld
Forrás: Tisztajövő

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává.

Korábban nagy sikernek lehetett tekinteni, amikor a Carbon Recycling International (CRI) egy olyan megújuló metanolt fejlesztett ki, ami a benzinnel keverve bio üzemanyagként szolgált. A vállalat a több városban és az izlandi erőművekben is hasznosította felfedezését, most azonban egy egészen új terület felé fordultak.
A CRI folyamatosan arra törekszik, hogy kereskedelmileg és gazdaságilag életképes módját dolgozza ki a szén-dioxid csökkentésének, miközben megújuló energiát termelnek vele. Az izlandi erőműveik és geotermikus energiatermelő egységeik után a vulkánokból szeretnének új típusú üzemanyagot kifejleszteni, amely a jelenlegi vezérigazgató szerint óriási potenciállal rendelkezik.
A módszer célja, hogy a vulkánok kitörésekor keletkező óriási energiát használják fel a szén-dioxid üzemanyaggá alakításához, ugyanis rendkívül magas hőmérséklet szükséges a gáz transzformálásához. Az ötletnek minden pozitívuma és a benne rejlő lehetősége ellenére van néhány komoly nehézsége is, többek között rendkívüli költségessége.
Továbbá a fosszilis tüzelőanyagok piacán lévő, még mindig óriási versenyhelyzet nehézzé teszi, hogy egy megújuló, tisztább energiaforrás tartósan versenyezhessen velük, annak ellenére, hogy a pozitív tendenciák és ellenpéldák is megjelentek már.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

2022. Május 21. 08:02, szombat | Külföld

Brüsszel 248 millió euróval segíti a menekülteket befogadó öt kelet-európai országot

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.

2022. Május 20. 17:15, péntek | Külföld

A vártnál jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban Németországban

Németországban soha eddig nem látott mértékben, még a vártnál is jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban éves összevetésben.