Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. December 09. 08:50, hétfő | Belföld
Forrás: Tisztajövő

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Vulkánok energiája a bioüzemanyagért

Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává

Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává – a legújabb elképzelés szerint a vulkánkitörések energiáját is felhasználnák.
Korábban nagy sikernek lehetett tekinteni, amikor a Carbon Recycling International (CRI) egy olyan megújuló metanolt fejlesztett ki, ami a benzinnel keverve bio üzemanyagként szolgált. A vállalat a több városban és az izlandi erőművekben is hasznosította felfedezését, most azonban egy egészen új terület felé fordultak.

A CRI folyamatosan arra törekszik, hogy kereskedelmileg és gazdaságilag életképes módját dolgozza ki a szén-dioxid csökkentésének, miközben megújuló energiát termelnek vele. Az izlandi erőműveik és geotermikus energiatermelő egységeik után a vulkánokból szeretnének új típusú üzemanyagot kifejleszteni, amely a jelenlegi vezérigazgató szerint óriási potenciállal rendelkezik.
A módszer célja, hogy a vulkánok kitörésekor keletkező óriási energiát használják fel a szén-dioxid üzemanyaggá alakításához, ugyanis rendkívül magas hőmérséklet szükséges a gáz transzformálásához. Az ötletnek minden pozitívuma és a benne rejlő lehetősége ellenére van néhány komoly nehézsége is, többek között rendkívüli költségessége.

Továbbá a fosszilis tüzelőanyagok piacán lévő, még mindig óriási versenyhelyzet nehézzé teszi, hogy egy megújuló, tisztább energiaforrás tartósan versenyezhessen velük, annak ellenére, hogy a pozitív tendenciák és ellenpéldák is megjelentek már.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma