Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 22. 16:33, hétfő | Helyi
Forrás: - Gulyás -

Vonatrablás Kiskunfélegyháza mellett!

Vonatrablás Kiskunfélegyháza mellett!

Rózsa Sándor születésének 200. évfordulójára készített dokumentumfilmet az ÓNTE Nonprofit Kft (Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark) megbízásából a Made in.hu Produkciós Iroda június közepén

Rózsa Sándor születésének 200. évfordulójára készített dokumentumfilmet az ÓNTE Nonprofit Kft (Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark) megbízásából a Made in.hu Produkciós Iroda június közepén. A két napos forgatáson csaknem hatvanan vettek részt, de a háttérben segítő szervezetek, intézmények képviselőivel együtt mintegy nyolcvan közreműködője volt a produkciónak.
A két nap alatt több helyszínt is bejártunk. Kiskunfélegyháza közelében a hajdani 1868-as vonatrablást elevenítettük fel, a Máv Nosztalgiavonat Kft. több mint 100 éves gőzösének részvételével. A lovas betyárok Kondorosról érkeztek, a gyalogos támadók pedig a bátor utasokhoz hasonlóan Kiskunfélegyházáról. A hajdani vonatrablás forgatókönyvét némileg át kellett írni, hiszen 1868-ban Rózsa Sándor bandája egy kovácsmester segítségével felszedte a síneket, mi azonban sem az értékes vonat, sem az utasok épségét nem kockáztathattuk ilyesfélével. A kisiklatás tehát elmaradt, a rablási kísérlet nem. Az utasok felkészülten várták a betyárokat, volt aki felékszerezve, volt aki puskával. A Kiskunfélegyháza-Szentes közötti vonalon egyébként mind a mai napig rendszeres a vasúti forgalom, utasszállító és tehervonatok egyaránt járnak ott, így a forgatást szigorú tervezés és szervezés mellett néhány óra alatt kellett megvalósítani, két menetrend szerint közlekedő vonat áthaladása között.

A Made in.hu forgatócsoportja a két nap alatt nem csak „vonatot rabolt”, hanem megnézte a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban, hol raboskodtak hajdan a betyárok. A stáb az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban a skanzent és a betyárokat megidéző Szeri Csárda kiállításának értékes darabjait örökítette meg, Kondoroson pedig a hajdani országutak találkozásában épített csárda rejtett kéményébe is bepillantott, amely akkoriban sokszor jelentett menekülő utat a betyárok számára. A filmben a néprajzkutató és a helyi történeteket, legendákat jól ismerő szakértők mellett Oszter Sándor is megszólal, akinek élete első alakítása volt Rózsa Sándor szerepe a Magyar Televízió népszerű filmsorozatában.
A dokumentumfilm mellett a Dél-Alföldön három település: Kiskunfélegyháza, Kondoros és Ópusztaszer augusztus első hétvégéjén nagyszabású fesztivállal emlékezik meg a legendás „Betyárkirály” születésének 200. évfordulójáról – avatta be a Tatár Tímea a forgatás részleteibe a Félegyházi Közlöny Onlien munkatársát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).