Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 18. 17:59, szerda | Kék hírek
Forrás: HVG

Volt nála balta?

Volt nála balta?

Embert ölt egy dabasi rendőr.
Kedden este kilenc után Örkény Bikahegy nevű külterületén rendőrök lőtték le az előlük menekülő L. Pált.

Kedden este kilenc után Örkény Bikahegy nevű külterületén rendőrök lőtték le az előlük menekülő L. Pált. A kérdés az, hogy az elhunyt baltával támadt-e a rendőrökre, vagy menekülés közben, fegyvertelenül lőtték-e meg őt. A hvg.hu-nak rendőrök és hozzátartozók szólaltak meg: a történtek leírása alapvető pontokban tér el.

„Rendőri intézkedés közben támadt rá a körzeti megbízottra egy 37 éves férfi kedden a késő esti órákban Örkény külterületén. A Dabasi Rendőrkapitányság munkatársa a felfegyverkezett férfi támadását szolgálati fegyverével hárította el, melynek következtében a 37 éves férfi – az orvosi ellátás ellenére – a helyszínen életét vesztette" – szólt a rendőrség szenvtelen közleménye az esetről, melyben a rendőri érintettség miatt a Fővárosi Ügyészség kezdett vizsgálódni.

Az ügyben néhány ellentmondásra a Roma Sajtóközpont cikke hívta fel a figyelmet: a hozzátartozók szerint a roma férfinál ugyanis nem volt ott a „fegyver” (egy balta), amikor lelőtték. Azt, hogy mi történhetett, a hvg.hu a helyszínen és rendőrségi forrásokkal beszélve próbálta rekonstruálni.

Mi lehet a jegyzőkönyvekben?

A falopás miatt három hónap szabadságvesztésre ítélt örkényi lakos, L. Pál nem vonult be a börtönbe büntetésének letöltésére. Emiatt mentek ki hozzá már másodszor a település körzeti megbízottai kedd este tíz körül – mondták el a hvg.hu-nak rendőrségi és ügyészségi források. Korábban nem volt szerencséjük, mert az orruk elől meglógott a férfi kétszer hétméteres fakalyibájából, melyben a Pest megyei Örkény külterületi részén lakott.

„Az ajtó kívülről most is lakattal volt bezárva, a férfi pedig az ablakon át közlekedett ki-be, hogy úgy tűnjön, senki sincs a viskóban. Most, amikor azt a fülest kapták a rendőrök, hogy otthon van, négyen mentek ki a körözött férfi elfogására.” Először úgy tűnt nekik – folytatták forrásaink –, hogy most sem járnak sikerrel, de egyszer csak meghallották, hogy bent leesett valami, amiből egyértelmű volt, hogy az ember a viskóban húzta meg magát.

Ekkor az egyik egyenruhás leverte a lakatot, a másik benyomta az ajtót és alig került be a fatákolmányba, a férfi rátámadt egy baltával. A többi rendőr a segítségére sietett, de a támadót nem sikerült leszerelniük, mert összevissza csapkodott a fejszével. A férfi ki tudott törni a kalyibából, és a száz méterrel távolabb lévő erdős részbe vetette magát, ahol elrejtőzött egy fa mögött. Forrásaink szerint a rendőrök elemlámpával a kezükben eredtek a menekülni próbáló után.

Ahogy beértek az erdőbe, a férfi kilépett a fa mögül és „Megöllek, te g..i!” felkiáltással rögvest rátámadt a közelében lévő rendőrre. „Ekkor az egyenruhások felszólították a fejsze letételére és közölték azt is, hogy fegyvert fognak használni. Mivel a férfi a baltát nem tette le, az egyikük lövést adott le rá. A vállára célzott, de mivel a támadó mozgott, a mellkasán találták el, ami aztán végzetesnek bizonyult.”

Információink szerint az összeesett férfi fejszéje a teste alá került, helyszíneléskor ott, és nem tőle távol találtak rá. A Központi Nyomozó Főügyészség jogszerűnek találta a rendőr fegyverhasználatát és eljárást indított a lelőtt férfival szemben hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletéért. Ezt a nyomozást a férfi halála miatt meg fogják szüntetni – tették hozzá forrásaink.

Mit mondanak a családtagok és a szomszédok?

Az elhunyt családjának Örkény mellett fekvő, viszonylag külön álló háza előtt gyülekeztek szerda délelőtt a rokonok és szomszédok. A kedd este 9-kor megsebesített L. Pál hozzátartozóival helyszíni tudósítónk beszélt.

A magukat szemtanúként leíró egybegyűltek szerint a rendőrök kedd este kívülről felfeszítették a lelakatolt bejárati ajtót, ahol egy következő ajtón keresztül jutottak abba a szobába, ahol „Pali” rejtőzött. Elmondásuk szerint a férfi megijedt és a kályha mellé támasztott, fahasogatáshoz használt baltát maga elé kapta. Ekkor már a szomszéd házban lakó hozzátartozók az udvaron voltak. Az elmondásuk szerint a rendőrök megijedhettek, kifutottak a házból, így L. Pál is kimenekülhetett az ajtón. A helyben lakó rokonok állítólag látták, ahogy az elhunyt menekülés közben, házától körülbelül 10 méterre elhajította a baltát, tehát az állítólagos szemtanúk lehetetlennek tartják, hogy „Pali” holtteste alatt találták meg a rendőrök az eszközt. Állítólag a négy rendőr hangosan ordibált, majd egy fegyver dördült.

A rendőri helyszínelés az állítólagos szemtanúk szerint 6-7 órán keresztül tartott, majd miután az udvaron tartózkodó hozzátartozókat a házakba terelték, a holttestet elszállították. Ezek után a család a helyi ravatalozóhoz ment, ahol először nem akarták beengedni őket, majd állításuk szerint betörtek és kint tartották a rendőröket, amíg lefotózták a holttestet. L. Pál kezei a hozzátartozók szerint el voltak törve, ezen kívül ütésnyomokat és egy szélesebb hasadást is felfedezni véltek a testén. A széles, mély seb a bal vállon jól látszik az általuk készített fotókon.

A megszólalók szerint az intézkedő rendőrök egyike kifejezetten rossz viszonyban volt a helyi romákkal, állításuk szerint indokolatlanul igazoltatta őket, a személyigazolványukat otthon hagyókat pedig rendszeresen megbírságolta.

Az elhunyt családja szerint „Pali” csendes életet élt, falopás miatt ítélték el, állításuk szerint 7 évvel ezelőtt. Fiával és feleségével az Örkény határában fekvő Bikahegyen élt, alkalmi munkákból tartotta el családját.

A hozzátartozók egész nap az udvaron várakoztak: amíg ott voltunk, a rendőrök negyedóránként elhajtottak a ház előtt, és az egész településen fokozott volt a rendőri készültség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.