Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Április 05. 15:50, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Vízadó lesz az újabb sarc?

Vízadó lesz az újabb sarc?

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Kiskunfélegyházi Szervezetének elnöke Kollár László április 3-án adott tájékoztatást a Kormány újabb törvény módosításának tervezetéről, mely a fúrt kutak működtetésére vonatkozik.

A 2016. május 10-én elfogadott 1995. évi 107. törvény módosításának vonzataként 2017. március közepén jelent meg végrehajtási rendeleteként egy Belügyminisztériumi rendelet tervezet, mely az évi 500 m3-nél nem több vízkivételű kutak üzemeltetésének engedélyeztetéséről szól. Ez gyakorlatilag azt takarja, hogy mindenki, akinek valamilyen szinten üzemelő fúrt, vagy ásott kútja van otthon, nyaralóban, tanyán, víkend házban, hétvégi hobbitelkén, azt engedélyeztetni kell. Ennek a végső záró határideje 2018. december 31. – közölte a sajtótájékoztatón Kollár László.

Azt is megtudhattuk, hogy ebből az ügyből kifolyólag írt Ásotthalom község polgármestere, a Jobbik alelnöke Toroczkai László Lázár Jánosnak – mint miniszterelnökséget vezető miniszternek - egy levelet, melyben kérte, hogy a Kormány és az illetékes hatóságok megfelelően tájékoztassák a lakosságot a törvény módosításról és az engedélyeztetés mikéntjéről.

Mi félegyháziak is megtapasztalhattuk a saját bőrünkön, hogy a kéményekkel kapcsolatban is volt egyfajta anomália az elmúlt 3 év folyamán. A térségileg illetékes Filantroptól, illetve az egyéb ilyen kéményvizsgálásban illetékes szervezetektől elvették a hatósági jogkört és a Katasztrófavédelemhez rendelték alá. Ezúttal ugyanez történt, hiszen a kutak engedélyeztetését szintén a BM mint eljáró hatóság feladatkörébe rendelték. S ahogy a társasháznál rengeteg problémát okoztak a katasztrófavédelem képviselői a megváltoztatott jogszabályok betartatására kényszerítve, óriási költségekbe sodorva az ott lakókat, úgy a kutak esetében is ugyanezen eljárás szerint érvényesíti a megújult jogszabályokat a Kormányzat.

Elképesztő, de 300.000 és 1.000.000 Ft közötti bírság tétellel történő fenyegetésről is szó esik a törvényben. S meg kell jegyezni, hogy hatalmas esetszámról beszélünk, mert nincs olyan kertes ház, birtok, hobbikert, ahol nincsen fúrt vagy ásott kút. Ráadásul egyes településeken nincs is megoldva a vezetékes ivóvíz ellátás, csak a fúrt vagy ásott kút biztosítja egyáltalán a vízhez jutási lehetőséget, holott állami feladat lenne biztosítani mindenütt a vezetékes vizet.

Összességében elmondható tehát, hogy sokan vannak akiknek a megélhetése múlik ezen, mert éppen azért lakik tanyán vagy vidéki településen, mert állatot tenyészt, vagy zöldséget-gyümölcsöt termel, melyhez nélkülözhetetlen az ivó- és öntözővíz és belefér még az 500 m3 alatti kategóriába.

S noha az eljárás illetékmentes, de az eljárást megelőzi egy ún. engedélyeztetési eljárás, amelynek az az első lépése, hogy meg kell terveztetni, kivitelezői és egyéb nyilatkozatokat kell beszerezni, s magát az eljárást le kell bonyolítani. Ez mindösszesen 150 és 250 ezer Ft közötti költséggel jár attól függően, hogy hol helyezkedik el az ingatlan és milyen méretű kútról van szó.

A kutak engedélyeztetéséről szóló törvény tervezettel egyidejűleg felsejlik egy olyan szándék, hogy a Kormány új adónemet vetne ki: a vízkivételi adót – mondta el Kollár László, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kiskunfélegyházi szervezetének elnöke.

Igaz, jelenleg is kell azoknak fizetni, akik ipari mennyiségben – tehát 500 m3 felett – használják fel az ásott vagy fúrt kutakból nyert vizet, de több mint valószínű, hogy 2018-as évet követően már az 500 m3 alatt felhasználókat is egy újabb adónem fogja terhelni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltakozik ez ellen a sarc ellen, s a Facebook oldalon indított is a félegyházi szervezet egy „Nem akarunk vízadót” elnevezésű oldalt, melyen tájékozódhatnak az érdeklődők a jelenlegi helyzetről. De lehetőség nyílik az oldalon arra is, hogy nyomon kövessék Toroczkai László és Lázár János levélváltását is.

A jobbik képviselői arra szeretnék ösztönözni a lakosság azon rétegét, akiknek van a tulajdonában ilyen 500 m3-t meg nem haladó vízkivételű kútja, hogy ne kezdjenek hozzá az engedélyeztetési eljáráshoz és ne fizessen ezért. A jobbikos képviselő megnyugtatásul közölte, hogy bőven beleférnek még a fent nevezett fúrt kúttal rendelkezők az engedélyezteti eljárás lefolytatásának végső határidejébe. S amennyiben a Kormány nem vizsgálja felül a tervezetet őszig, akkor a Jobbik Magyarországért Mozgalom érdekérvényesítésre és komolyabb nyomás gyakorlására szólítja maga mögé az érintett lakosokat.

Az alábbi linken érhetik el a fentiekben említett Facebook oldalt:

https://www.facebook.com/search/top/?init=quick&q=nem%20akarunk%20v%C3%ADzad%C3%B3t&tas=0.12511871689396858&ref=ss_see_more_link

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.