Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Augusztus 08. 17:00, szombat | Bulvár
Forrás: hirado.hu

Víz alá kerülhet Velence, Amszterdam vagy Hamburg?

Víz alá kerülhet Velence, Amszterdam vagy Hamburg?

Akár ötven éven belül eltűnhetnek a föld tengerparti városai – nemrégiben ezzel a megállapítással sokkolta a közvéleményt a NASA egykori vezető klimatológusa, James Hansen.

A globális felmelegedés hatásairól készült tanulmányában a század végére háromméteres tengerszint-emelkedést jósol.

Ekkora emelkedés következtében olyan part menti nagyvárosok tűnnének el teljesen, mint Amszterdam vagy Hamburg, és nagy valószínűséggel betörne a víz London belvárosába is. Ám az eddigi modellszámítások nem jeleznek ilyen nagy veszélyt.

Bartholy Judit, az ELTE meteorológiai tanszékének vezetője az M1 Kék bolygó című műsorában kifejtette, a korábbi eredmények mindenképpen arra utalnak, hogy a tengerszint emelkedése nem lesz ilyen drámai, és még a 21. század végére sem haladja meg az egy métert.

Mindez nem jelenti azt, hogy nem kell az emelkedéssel és hatásaival számolni a közeli jövőben. Szépszó Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója szerint a tengerszint-emelkedés az elmúlt évtizedekben néhányszor 10-20 centiméter volt, várhatóan ez folytatódik az évszázad végéig, és elérheti a 70-80 centimétert is.

A tengerszint egyméteres emelkedése nemcsak Velencét, hanem Ravennát, Padovát is elborítaná. A folyamat hátterében a globális felmelegedés áll. Az utóbbi fél évszázadban az üvegházhatás miatt a légkörben rekedt hőmennyiség jelentős részét az óceánok nyelték el. Ahogy emelkedik a tengervíz hőmérséklete, úgy tágul a térfogata is. „A tengerszint-emelkedés körülbelül felét, kétharmadát teszi ki a melegedés következtében a hőtágulás, a maradék az, ami a kontinentális jég olvadásából ered” – tette hozzá Bartholy Judit.

Az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatalának adatai szerint június, illetve az első hat hónap sohasem volt még olyan meleg, mint 2015-ben. Veszélyben vannak a Föld gleccserei.

A szárazföldi jégtakaró legfontosabb édesvíztartalékainkat is magában foglalja. A jégfolyamok egyben a bolygó fontos klímaszabályozói is, hiszen visszaverik a napsugárzást.

A globális felmelegedést, a tengerszint-emelkedést vagy az ázsiai folyók vízutánpótlásának csökkenését már nem lehet megállítani, de hogy mindez milyen mértékű lesz, azt nagyon is befolyásolhatja, hogy az év végi klímacsúcson milyen megállapodást kötnek a világ vezetői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.