Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Március 09. 08:32, hétfő | Életmód
Forrás: nlcafe.hu

Vitaminok, ásványi anyagok a jó látásért

Vitaminok, ásványi anyagok a jó látásért

50 éves kor felett a látás romlása természetes folyamat, de ennek gyorsasága számos dologgal befolyásolható.

50 éves kor felett a látás romlása természetes folyamat, de ennek gyorsasága számos dologgal befolyásolható: többek között azzal, ha megadjuk a szervezetünknek azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amik a szem egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Lássuk, melyek ezek!

A tudományos kutatások azt támasztják alá, hogy az ötven éves kor felett kialakuló szembetegségek – például a makuladegeneráció, más néven szemfenéki meszesedés vagy a hályogok – megjelenése jelentősen lassítható különféle antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelével. Az A-vitamin mint antioxidáns például a vakság, a C-vitamin pedig a zöld hályog ellen hatékony, míg az omega-3-zsírsavak a szemszárazság vagy az éleslátásért felelős makula – magyarul a szemben található sárgafolt – betegségeinek kialakulásának esélyét csökkentik. De fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében az olyan anyagok is, mint a béta-karotin, a flavonoidok, a lutein és zeaxantin, a szelén, a cink vagy az E-vitamin.

Béta-karotin

Cinkkel, valamint E- és C-vitaminnal kombinálva a béta-karotin lassítja az időskori makuladegeneráció kialakulását. A különféle vitamin- és szemerőt javító készítmények mellett természetes állapotában a répában, édesburgonyában, spenótban, a leveles kelben és a vajdiópépben található meg.

Flavonoidok

A flavonoidok, vagy más néven a bioflavonoidok a makula betegségeinek és a hályogok kialakulásának esélyét mérsékelik. Olyan finomságok bővelkednek ebben az anyagban, mint a tea, a vörösbor, a citrusfélék, az áfonya, a cseresznye, a hüvelyes termények és a szójatermékek.

Lutein és zeaxantin

A flavonoidokhoz hasonlóan a hályogok kialakulását lassítja lutein és zeaxantin, valamint a sárgafolt elváltozásai is hatékonyan előzhetők meg vagy lassíthatók vele. Zöld növényekben találhatók nagy mennyiségben: például a spenótban, leveles kelben, kelkáposztában, karalábéban, cukkiniben és más tökfélékben.

Omega-3-zsírsavak

A szemszárazság ellen és a makuladegeneráció folyamatának lassításában vehetjük jó hasznát az egyébként is nagyon fontos élettani jelentőségű omega-3-zsírsavaknak. Elsősorban a hidegtengeri halakban (makréla, hering, lazac) fordul elő nagyobb mennyiségben természetes állapotában, de jó forrása a mandula, dió is, és a nálunk is elérhető áron kapható busa.

Szelén

Az előrehaladott állapotú szemfenéki meszesedés tüneteit csökkenti C- és E-vitaminnal kombinálva. A tenger gyümölcsei és a barna rizs az elsődleges szelénforrás a természet patikájában, de a különféle vitaminkészítményekből, szemegészség-megőrző termékekből is hozzájuthatunk.

A-vitamin

A szem egyik legfontosabb „tápanyaga” az A-vitamin. Hiányában vakság alakul ki, gyorsabban és drasztikusabban jelentkeznek a makuladegeneráció tünetei. Olyan állati eredetű fehérjékből szerezhető be, mint például a tej, tojás, csirke- és marhamáj.

C-vitamin

A C-vitamin is általános fontosságú a szervezet megfelelő működéséhez. A szemnek azért van rá szüksége, mert nélküle megnő a hályogok és a makuladegeneráció kialakulásának veszélye. A legjobb C-vitamin-források a csipkebogyó, a kivi, a homoktövis, a brokkoli, a gránátalma és a citrusfélék.

E-vitamin

Béta-karotinnal és E-vitaminnal kombinálva jó szolgálatot tesz az előrehaladott szemfenéki meszesedés tüneteinek enyhítésében. Mandulából, napraforgómagból és mogyoróból nyerheti a szervezet a számára szükséges mennyiséget.

D-vitamin

A D-vitamin a makuladegeneráció megjelenését késlelteti és lassítja a betegség előrehaladását. Az elsődleges D-vitamin-forrás a napfény, de ennek hiányában olajos halakból (szardínia, makréla, lazac) szerezhető be.

Cink

A cink az A-vitamin felszívódását segíti elő, és ezen keresztül jótékony hatással van az előrehaladott makuladegeneráció kezelésére, valamint segít megelőzni a vakság kialakulását. Osztrigából, marhahúsból, rákfélékből juthatunk hozzá a természetes állapotában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).