Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2014. Augusztus 07. 07:46, csütörtök | Belföld
Forrás: - szerk. -

Viszlát plazmatévé!

Viszlát plazmatévé!

Több mint tízévnyi tündöklés után úgy tűnik, végleg leáldozik a plazmatévéknek, amelyek működési elvét egy magyar kutató, Tihanyi Kálmán írta le először.

Elsőként Tihanyi Kálmán villamosmérnök, feltaláló írta le 1936-ban a plazmamegjelenítők működési elvét, találmánya alapján a háború utáni Magyarországon teljesen lapos tévékészülékeket tervezett volna gyártani. Sajnos nem így alakult, és az első monokróm képernyők csak az 1980-as években, az első színes megjelenítők pedig az 1990-es években jelentek meg a piacon, az igazi felívelés pedig a 2000-es években jött el. A plazmatévékben apró, gázzal töltött cellákban hoznak létre ionizációt, amely UV sugarakat kelt, az UV sugarakat pedig a cellák felületére felhordott fénypor alakítja át különböző színű, látható fénnyé. A plazmatévék sokáig sokkal jobb képminőséget biztosítottak, mint az LCD megjele4nítők, nagyobb szögtartományból lehetett őket nézni, színhűségük és képfrissítési sebességük is sokkal jobb volt. A 2000-es évek második felében aztán az LCD-technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, az átmeneti években a tévékereskedésekben állandó kérdésként tették fel a vásárlók, hogy az LCD vagy a plazma jobb-e. Mára a plazma előnye szinte teljesen elolvadt, egy jó LED-LCD szinte minden paraméterében felülmúlja a plazmák képességeit. 2010-ben még több mint 18 millió plazmatévé talált gazdára a világon, 2013-ra ez a szám csaknem a felére esett vissza, miközben LCD-tévéből a tavalyi évben több mint 200 millió darabot értékesítettek. Így nem is csoda, hogy a nagy gyártók sorban hagynak fel a gyártással, a Panasonic már idén március ta nem készít plazmapaneleket, a Samsung pedig bejelentette, hogy már csak 2014. novemberéig gyártja plazmamegjelenítőit. A harmadik nagy gyártó, az LG egyelőre nem jelentette be hasonló szándékát, de a hírek szerint hamarosan erre is számítani lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 18:06, kedd | Belföld

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.