Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. December 26. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: D.A.S.

Visszavihetjük-e a problémás karácsonyi ajándékot?

Visszavihetjük-e a problémás karácsonyi ajándékot?

Ha a nehezen megválasztott ajándékkal kapcsolatban valamilyen probléma merül fel, például a rendelt termék nem érkezik meg vagy netán hibás árut veszünk kézhez.

Érdemes tudni, hogy ilyenkor milyen jogaink vannak ezekben a kellemetlen helyzetekben az eladóval szemben.

A Polgári Törvénykönyv ezeket az eseteket a hibás teljesítés címszó alatt rendezi. Fontos, hogy hibás teljesítésről jogilag akkor beszélhetünk, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg az elvártaknak és a hibát a vevő nem ismerte. Ez alapján tehát nem minősül hibás teljesítésnek a rosszul megválasztott méretű ruha vagy a tévesen rendelt termék - bár vannak áruházak, melyek üzletpolitikája ilyen esetekben is megengedi a termék visszavitelét és vételára levásárlását. Ezekben a helyzetekben azonban nem élhetünk a szavatossági jogainkkal. Ha viszont a termék valóban hibás, akkor az alábbiakat tehetjük:

Mivel a szavatossági jogoknál fontos a sorrend, első sorban a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérhetjük, ahelyett, hogy rögtön visszakérnénk a termék árát. Ezt megtenni, tehát a szerződéstől elállni csak akkor lehet, ha az eladó fentieknek nem tesz eleget. Ha az eladó a kijavítást vagy kicserélést megtagadja, de a hiba nem olyan jelentős, hogy elállási jogunkkal élhessünk, úgy a hibát saját költségünkre kijavíttathatjuk. Ekkor a javítási költség az, aminek megtérítését követelhetjük az eladótól. A bizonyítás érdekében minden esetben fontos a hiba jellegének és a felmerült költségeknek a dokumentálása. Különösen jó, ha ez utóbbi helyzetben javítási árajánlat vagy számla is rendelkezésre áll.

Nincs tehát például a köztudatban élő, vásárlást követő 3 napon belüli általános érvényű elállási jog, de speciálisak ebből a szempontból a távollevők között, illetve üzlethelyiségen kívül kötött szerződések, tipikusan az internetes rendelések esetén. Ekkor ugyanis a termék átvételét követő 14 napon belül elállhatunk a szerződéstől. Ilyenkor szintén 14 nap áll rendelkezésünkre a termék visszaküldésére, az eladónak pedig a vételár visszafizetésére. Az elállási jog gyakorlása alól azonban szűk körben kivételt is biztosít az ezt szabályozó, 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet, például romlandó vagy kifejezetten a fogyasztó kifejezett kérésére előállított, személyre szabott termék esetén - ilyenkor ugyanis szintén csak hibás teljesítés esetén követelhetjük vissza a termék árát.

Fenti eszközök állnak tehát rendelkezésre a termékek és szolgáltatások hibás teljesítése esetén. A teljesítés elmaradása esetén hatékony eszköz lehet a kezünkben a fogyasztói panasz, mely intézményről már korábbi cikkünkben szóltunk, az erre adott esetleges elutasító válasz esetén pedig a fogyasztóvédelemhez is fordulhatunk. Reméljük azonban, hogy erre nem lesz szükség és mindenki még időben megtalálja a szeretteinek a megfelelő és hibáktól mentes ajándékot!

dr. Rózsa Petra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.